17 aprilie 2014

Primăria Suceava, descoperire de peste 250 de hectare, suprafaţă necesară finalizării punerilor în posesie   
·        Foarte solicitări vizează fosta zonă industrială a Sucevei, unde întreprinderile comuniste s-au privatizat, iar noile societăţi, lichidate ulterior, şi-au vândut terenurile.
Municipiul Suceava are nevoie de o suprafaţă de 251,15 de hectare pentru a pune în posesie pe toţi cei care au dreptul, în conformitate cu Legea nr.165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a terenurilor, anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.  Şeful administraţie locale sucevene iterează că, în primul rând, este vorba de 451 de cereri nesoluţionate, vizând 230 de hectare, precum şi de o suprafaţă de 9,65 de hectare cu procese verbale de punere în posesie, dar pentru care nu s-au eliberat titluri de proprietate. La acestea, din urmă se adaugă altă suprafaţă de 11,5 hectare, pentru care nu există nici procese verbale de punere în posesie şi nici titluri de proprietate. Ocupantul fotoliului din Areni precizează că, „deşi Legea a creat mari speranţe în rândurile celor îndreptăţiţi”, pe raza reşedinţei de judeţ suprafeţe disponibile nu mai există, sigura speranţă putând veni dinspre Agenţia Domeniilor Statului şi Staţiunea de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă.    
·        O decizie privind restituirea în natură poate fi luată doar în cadrul Comisiei de pe lângă Instituţia Prefectului.

„Din totalul de 1.634 de hectare solicitate în municipiul Suceava, sunt acoperite cu titluri de proprietate 1.613 hectare. Diferenţa o reprezintă cele 20 de hectare care nu au forme de proprietate, deşi terenurile sunt deţinute de către proprietari. Şi, la fel, o suprafaţă de 230 de hectare, o reprezintă cererile nesoluţionate, foarte multe din fosta zonă a municipiului Suceava. După cum se ştie, societăţile respective au fost privatizate, iar ulterior şi-au vândut terenurile. Singura noastră speranţă, pentru putea retroceda şi a pune în posesie în natură, este de a primi suprafeţe de teren  de la ADS şi de la staţiunea de Cercetări Agricole”, a declarat edilul-şef, Ion Lungu, adăugând că această decizie poate fi luată doar în cadrul Comisiei pentru reconstituirea drepturilor de proprietate de pe lângă Instituţia Prefectului.   Agenţia Domeniilor Statului are, în judeţul Suceava, circa 1000 de hectare de terenuri agricole, suprafaţă concesionată operatorilor economici din domeniu. Conform legii Legea nr.165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a terenurilor amintite, Instituţia Prefectului  trebuia să facă un inventar al cărui obiect îl constituie inclusiv terenurile care sunt parte a domeniului public al statului şi care sunt administrate de instituţii ale administraţiei publice centrale, respectiv de Agenţia Domeniilor Statului, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare şi Cercetare Pomicolă, precum şi de alte asemenea structuri.