02 aprilie 2014

Primăria Suceava, reduceri de 1 milion de lei pentru plata anticipată a impozitelor şi taxelor locale 
·        Creşteri la plată s-au înregistrat la taxele pe mijloace de transport, în cazul cărora, în 2014 a operat pentru prima dată deducerea de 10% pentru plata anticipată integrală până la 31 martie.
Primăria municipiului Suceava şi-a bătut recordul încasările din amenzi. Primarul Ion Lungu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că în primul trimestru al anului 2014, acestea, în sumă de  845.275 de lei, au fost mai mari cu 49,45% faţă de trimestrul întâi al anului trecut. Lungu susţine că trendul ascendent este urmare a activităţii Serviciului de executări silite care, încă de anul trecut a fost întărit cu noi inspectori.   „După cu se ştie, avem acel compartiment lărgit cu personal din cadrul Primăriei pentru recuperarea creanţelor din amenzi penalităţii şi alte obligaţii, care a început să-şi facă datoria”, a evidenţiat şeful administraţiei locale. Lungu a arătat că, în primul trimestru, la bugetul local sucevean a intrat un total de 56,4 milioane de lei, reprezentând 97,82% din încasările perioadei anului precedent, adică mai puţin cu 2,18%. Însă, la venituri proprii, se înregistrează o depăşirea de 2,79% faţă de 2013. Astfel, la taxele pe mijloace de transport, în cazul cărora, în 2014 a operat pentru prima dată deducerea de 10% pentru plata anticipată integrală până la 31 martie, intrările în vistieria comună au sporit cu 12,42%, în cazul persoanelor juridice şi cu 27,7% în cel al persoanelor juridice.      
·        Din totalul contribuabililor persoane fizice, 4,6% au făcut plăţi electronice.

Nerealizări se înregistrează, în special, la încasările din fonduri europene, Primăria nemaivând proiecte în faza de rambursare, dar şi la veniturile din capital, acestea din urmă căzând drastic în comparaţie cu 2013, când a aportul de atunci a fost urmare a vânzării, către Adrem Invest, a unei suprafeţe de teren din prejma Termica. În evidenţa Primăriei municipiului Suceava există 60.565 de roluri ale persoanelor fizice, până pe 31 martie achitate fiind obligaţiile din sarcina a 39.818 de roluri, ceea ce înseamnă 65% din total.  Dintre contribuabilii persoane fizice, 37.960 au plătit în numerar la ghişeele executivului, 1721 la terminalele de tip POS, iar 137 cu cardul pe internet, în concluzie, din total, 4,6% fiind plăţi electronice. Contribuabilii persoane juridice şi-au făcut datoria doar pentru 10% din numărul de roluri de pe numele acestora, 3,5% din plăţi fiind operate în sistem electronic. „Putem zice că situaţia financiară la sfârşitul trimestrului întâi este una satisfăcătoare, ţinând conta ca  aşa se întâmplă în fiecare an, ca urmare a bonificaţiilor de 10% acordate persoanelor fizice, dar în ultimul timp şi persoanelor juridice”, reliefat ocupantul fotoliului din Areni, menţionând că s-au dat bonificaţii în valoarea de circa 1 milion de lei.