10 aprilie 2014

Municipalitatea suceveană îşi evacuează chiriaşii
·        Din cauza datoriilor mari, două familii care au posibilitatea să se mute la ţară au fost evacuate.
·        În alte situaţii, deşi s-au obţinut hotărâri definitive în instanţă, Primăria a hotărât să acorde eşalonări la plata datoriilor  restante.
Zeci de familii care au în chirie locuinţe sociale  sunt în situaţia de a fi evacuaţi din cauza datoriilor mari pe care le au, anunţă primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Edilul-şef sucevean arată că persoanele cu pricina au acumulat restanţe de mii de lei la plata chiriei, precum şi de zeci de lei în contul serviciilor facturate de societăţile de  utilităţi. Lungu precizează că printre familiile respective se înscriu cele cu număr mare de copii şi cu părinţi fără loc de muncă, acestea fiind adevărate cazuri sociale.           

„Este vorba despre adevărate drame, oameni fără serviciu, cu copii şi cu sute de milioane de lei vechi datorie, atât la chirie, cât şi către Termica. Aceasta înseamnă că nu au plătit chiar şi 5-6 ani de zile. Sigur, conform legii, aceştia ar trebui evacuaţi”, precizează Lungu. Şeful municipalităţii a evidenţiat că în comisia socială a executivului au fost aprobate două evacuări, în această situaţie aflându-se familii care au posibilitatea să se mute la ţară. Şeful administraţiei locale arată că, în alte situaţii, deşi s-au obţinut hotărâri definitive în instanţă, Primăria a hotărât să acorde eşalonări la plata datoriilor  restante.  Pe de altă parte, a  declarat primarul Lungu, Primăria ar putea scoate la vânzare o serie de locuinţe sociale aparţinând fondului locativ municipal şi care ar putea fi cumpărate de chiriaşi. În această postură fericită s-ar afla familiile care, locuind de zeci de ani în imobile respective, le-au întreţinut şi reparat pe cheltuială proprie, lăsându-le „moştenire” şi urmaşilor. „Noi nu avem bani să intervenim în aceste locuinţe. Există chiriaşi care stau de generaţii, de 20, 30, 40 de ani, în aceste case, pentru că sunt oameni de bună credinţă, şi le-au reparat pe banii lor. Pe de altă parte, acele imobile nu vor mai  reveni la Primărie, în spaţiu  fiind luaţi copiii şi alţi urmaşi”, a explicat şeful municipalităţii sucevene, menţionând că va fi făcut un inventar, iar o hotărâre în acest sens va fi pusă pe masa consilierilor locali.