29 aprilie 2014

Rostogolirea creditului contractat pe timpul „administraţiei Mîrza”, comision de 270.000 de lei
·        Este vorba despre comisionul de rambursare anticipată achitat către creditorul BCR, în vederea refinanţării datoriei publice locale din 2005, Consiliul Judeţean angajând unui alt credit, în valoare de 13 milioane de lei.
·        Pe deasupra, contractarea noului credit impune  majorarea cu 350.000 de lei a creditelor bugetare, sumă necesară plăţii dobânzilor aferente anului 2014.
Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean se îmbogăţeşte. Banii care intră la „rezervă” prin hotărâre a aleşilor judeţeni provin din disponibilizarea definitivă a ratei de circa 1 milion de lei, cuprinsă în bugetul de venituri şi cheltuieli în semestrul al doilea al anului 2014, pe care administraţia judeţeană  trebuia să o achite în contul unui credit contractat încă din anul 2005, pe timpul administraţiei Mîrza. Rectificarea bugetului judeţean survine contractării a unui nou credit în valoare de 13 milioane de lei, în vederea refinanţării datoriei publice locale. Angajarea acestuia din urmă credit nu rămâne însă fără urmări, pentru achitarea anticipată a vechiului „împrumut” către Banca Comercială Română, de la bugetul judeţean achitându-se un comision de rambursare anticipată în valoare de 270.000 de lei. Pe de altă parte, contractarea noului credit impune majorarea cu 350.000 de lei a creditelor bugetare, sumă necesară plăţii dobânzilor aferente anului 2014. „Suplimentarea de credite bugetare pentru plata şi dobânzilor sunt determinate de refinanţarea creditului contractat la BCR şi plata dobânzilor aferente anului 2014, pentru creditele nou contractate”, se arată în raportul compartimentului de specialitate al Consiliului Judeţean. Reamintim că, prin Hotărârea nr. 22/2014, Consiliul Judeţean a aprobat contractarea unui credit în valoarea totală de 33 de milioane de lei, cu scopul refinanţării datoriei publice locale contractată în anul 2005, modernizării Aeroportului Suceava şi finalizării unor lucrări de reabilitare a drumurilor judeţene. Iniţial, Comisia de autorizare a împrumuturilor locale de pe lângă Ministerul Finanţelor Publice nu a avizat contractarea, de către Consiliul Judeţean Suceava, a unui credit intern de 6 milioane de lei. În cauză este suma necesară cofinanţării cheltuielilor proprii din proiectul de modernizarea a suprafeţei de mişcare, balizajului, turnului de control şi de amenajare a terenului, în vederea amplasării sistemului de navigaţie ILS, proiect materializat la Aeroportul „Ştefan ce Mare” din Suceava. Comisia de autorizare şi-a susţinut demersul prin aceea că, fiind beneficiarul proiectului, Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava trebuie să contracteze în nume propriu creditul cu pricina. Pentru aceasta,  a fost nevoie de girul Consiliului Judeţean, „pentru implementarea în bune condiţii a proiectului de modernizare a pistei”, deliberativul judeţean, aprobând garantarea creditului de 6 milioane de lei  angajat de R.A. Aeroportul Suceava. Gradul de îndatorare a judeţului Suceava este de sub 17%.

În 2005, Consiliul Judeţean a angajat la BCR un credit de 20 de milioane de lei pentru a putea face investiţii în infrastructura rutieră şi în alte obiective de interes judeţean. Ulterior creditul a fost suplimentat cu încă 6 milioane de lei, pentru reabilitarea fostei clădiri a Sanepid, actuala „Casa a prieteniei”, precum şi a pistei Aeroportului Suceava. Executivul judeţean a apelat la această modalitate de finanţare ca urmare resurselor financiare limitate ale bugetului, insuficiente pentru realizarea investiţiilor absolut necesare.