10 aprilie 2014

Primăria Suceava, la cel mai mic nivel al datoriilor din ultimul deceniu
·        Din 2004 şi până în prezent, debitele către furnizorii de servicii şi alţi creditori ai Primăriei s-au diminuat cu 5 milioane de lei.
·        Municipalitatea suceveană are un grad de îndatorare de 14%, unul modest în comparaţie cu Botoşani(60%) şi Piatra Neamţ(de peste 100%).         
Pe 1 aprilie 2014, Primăria municipiului Suceava a reuşit să coboare sub nivelul datoriilor din ultimii 10 ani, a făcut cunoscut, iei, într-o conferinţă de presă, şeful administraţiei locale, Ion Lungu. Conform şefului municipalităţii, din 2004, data obţinerii primului mandat  şi până în prezent, debitele către furnizorii de servicii şi alţi creditori ai Primăriei s-au diminuat cu 5 milioane de lei.  „La 1 aprilie, avem cea mai mică datorie de când sunt primar. Dacă în anul 2004, când am venit ca primar în municipiul Suceava, Primăria avea datorii de 130 de miliarde de lei vechi, astăzi aveam datorii de 70 de miliarde lei vechi”, a evidenţiat Lungu, menţionând că în primul trimestru al anului s-a ajuns la zi cu plata subvenţiilor către operatorul de transport local de călători TPL.   Primul gospodar al oraşului precizează că se luptă cu datoriile curente către operatorii de servicii de termoficare şi salubritate, respectiv Termica şi Rosal, debitele fiind însă „unele pertinente”. În statistica amintită nu au fost incluse creditele contractate de administraţia locală, care sunt datorii pe termen lung. De altfel, municipalitatea are un grad de îndatorare de 14%, unul modest în comparaţie cu Botoşani(60%) şi Piatra Neamţ(de peste 100%).          
În altă ordine de idei, primarul spune că o problemă importantă cu care se confruntă autorităţile locale este cea referitoare la bugetul neacoperitor, la originea căruia stau prevederile legale privind fundamentarea acestuia în funcţie de  execuţia bugetară a anului precedent. „Având în vederea că execuţia bugetară a fost destul de mică anul trecut, una de sub 97%, avem buget foarte mic şi cu foarte multe poziţii bugetare neacoperite. Încercăm să cârpim bugetul, facem  rectificări între capitole, cu veniturile pe care le mai adunăm şi sperăm să o scoatem la capăt”, subliniază ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu.