17 aprilie 2014

Inspectorii veterinari monitorizează desfacerea produselor  de origine animală
·        Cătălin Nechifor apreciază modul în care DSVSA a reuşit să găsească formula pentru autorizarea temporară a spaţiilor pentru sacrificarea mieilor.

În această perioadă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Suceava monitorizează şi verifică modul de comercializare a produselor de origine animală, a anunţat prefectul de Suceava, Florin Sinescu. Şeful serviciilor desconcentrate ale ministerelor în teritoriu precizează că în judeţ au fost autorizate şi funcţionează 3 centre de sacrificare temporară a mieilor în Suceava, Pătrăuţi şi Vereşti, acestea fiind supravegheate, fiecare, de către un medic veterinar. De asemenea, mieii de Paşte sunt sacrificaţi în 9 unităţi de abatorizare, autorizate special în acest sens.  „Aceste puncte au fost verificate de către inspectorii sanitar-veterinari şi până în prezent nu au fost evenimente deosebite”, arată prefectul. Sinescu a mai subliniat că medicii veterinari au fost prezenţi şi în punctul de trecere a frontierei Siret, alături de poliţiştii de frontieră şi vameşi. Verificate au fost 578 de autovehicule, în urma controalelor aplicându-se 9 sancţiuni în valoare totală de  5.520 de lei. „Au fost confiscate câteva produse, în cantităţi care nu au fost impresionate, ceea ce înseamnă că acel ordin al Ministerului de Finanţe este respectat”, a subliniat Florin Sinescu, prefectul de Suceava. Cătălin Nechifor a apreciat modul în care Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor a reuşit să găsească formula pentru autorizarea temporară a spaţiilor pentru sacrificarea mieilor atât în Suceava, cât şi în Pătrăuţi şi Vereşti. „Această cerinţă a fost exprimată clar de către crescătorii de ovine din judeţul Suceava. Ştim bine că, în urmă cu o lună şi jumătate, am traversat acel scandal cu privire la carnea importată, că au fost câteva elemente de risc, dar în final s-a găsit soluţia. Astfel, cei care sunt crescători în Suceava pot să-şi valorifice acest produs – mielul de Paşte – în condiţii sanitare veterinare bune şi pentru consumatorul final”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.