17 aprilie 2014

Pe 14 mai, la licitaţie,
Suceava aşteaptă „peţitori” pentru serviciul de apă caldă şi încălzire  
·        „Ar trebui să avem cât mai repede un operator, pentru că este o situaţie destul delicată, astăzi, cu Termica, iar lucrurile sunt forte greu de gestionat”, a explicat primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu.                 
Pe 14 mai, va fi ţinută licitaţia pentru delegarea prin concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic din municipiul Suceava. Primarul Ion Lungu  a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass media locale, că ofertele pot fi depuse la sediul Primăriei până la ora 9.00 a zilei anunţate, acestea urmând fi deschise la ora 10.00. „Sperăm să ne ajute Dumnezeu să fie cât mai multe oferte! Astfel vom aleg un ofertant, aşa cum spune Legea”, a iterat şeful municipalităţii. Lungu face precizarea că garanţia de participare la licitaţie se ridică la 100.000 de lei, valabilitatea ofertei este de 90 de zile, documentaţia pusă la dispoziţie de administraţia locală, pe suport de hârtie sau pe cel electronic, costând 50 de lei. Dosarul privind atribuirea serviciului cuprinde studiul de oportunitate, hotărârea Consiliului Local privind delegarea gestiunii, proiectul contractului de delegare, caietul de sarcini, regulamentul serviciului public de transport şi distribuire, criteriile privind eligibilitatea, criteriile de selecţie şi instrucţiunile pentru ofertanţi. „Ar trebui să avem cât mai repede un operator, pentru că este o situaţie destul delicată, astăzi, cu Termica, iar lucrurile sunt forte greu de gestionat”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.                  
·        Contractul cu actualul operator în insolvenţă, Termica, a expirat pe 31 martie.

Hotărârea privind delegarea gestiunii prin concesionare a serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat s-a „născut cu greu”, pentru aprobarea acesteia fiind nevoie de o şedinţă ordinară şi două şedinţe extraordinare ale Consiliului Local. Contractul de concesionare pe care Termica îl avea încheiat cu Primăria municipiului Suceava a expirat pe 31 martie, iar consilierii s-au văzut forţaţi să prelungească respectivul contract, în caz contrar sucevenii riscând să rămână fără apă caldă şi încălzire. Conform celor votate în deliberativ, printre altele, câştigătorul licitaţiei ar trebui să preia 157 de salariaţi ai Termica, de un punctaj dublu urmând a se bucura ofertantul care se angajează să facă investiţii din fonduri proprii în conductele de transport şi distribuire. Totodată, favorizată ar putea fi competitorul care va opera serviciul la un tarif mai mic decât cel de 159 de lei pe gigacalorie. Pentru siguranţă, votată a fost şi o hotărâre privind demararea a procedurilor pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale de prestări servicii de termoficare, cu acţionar unic Consiliul Local.  Firma ar urma să fie constituită doar în cazul în care serviciul de transport, distribuire şi furnizarea a  energiei termice nu va putea fi concesionat prin licitaţia menţionată.