15 aprilie 2014

Pentru că Bionergy nu şi-a primit banii,
În perioada Sărbătorilor pascale, sucevenii, fără apă caldă la robinete
·        „Chiar dacă suntem în Săptămâna mare, înaintea Paştelui, trebuie să plătim facturile către Termica, astfel încât să putem beneficia de apă caldă şi încălzire”, a pus în vedere primarul Ion Lungu. 
Autorităţile locale fac eforturi astfel încât locuitorii municipiului Suceava, branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, să beneficieze de apă caldă şi încălzire în preajma şi pe durata Sărbătorilor pascale. Până la finele săptămânii trecute, la producătorul de energie termică Bioenergy Suceava nu ajunseseră cele 2 milioane de lei, sumă pe care societatea a pretins-o după întreruperea din urmă cu o săptămână, plata intergrală constituind condiţie pentru reluarea furnizării. Până la urmă, noul operator privat s-a lăsat înduplecat, chiar dacă în conturile  acestuia au intrat doar 1,2 milioane de lei, respectiv 1 milion de lei de la bugetul municipal şi doar 200.000 de lei de la Termica, din banii adunaţi de la populaţie. Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, face apel la suceveni să-şi plătească facturile pentru serviciile de care au avut parte, chiar dacă de Paşti toată lumea are cheltuieli mai mari. „Primăria face în continuare eforturi şi sper ca şi populaţia să procedeze la fel. Chiar dacă suntem în Săptămâna mare, înaintea Paştelui, trebuie să plătim facturile către Termica, astfel încât să putem beneficia de apă caldă şi încălzire”, a pus în vedere primarul Ion Lungu. 

Populaţia municipiului Suceava are de achitat către Termica,  transportatorul de energie termică, datorii curente, datorii istorice şi penalităţi în valoare de peste circa 21 de milioane de lei. Termica, confruntându-se şi cu rigorile procedurii de insolvenţă prin care trece, acumulase, către producătorul Bioenergy, facturi restante de aproape 13 milioane de lei.           Reamintim că, începând cu 7 noiembrie 2013, societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava nu se mai ocupă cu producerea energiei termice în Centrala Electrică de Termoficare(CET), această activitate fiind preluată de societatea comercială Bioenergy Suceava, prin centrala în cogenerare de înaltă eficienţă pe biomasă şi gaze naturale. Societatea comercială Termica Suceava prestează serviciul de transport, distribuire şi furnizarea energiei termice, fiind intermediar între Bioenergy şi consumatorii casnici. Dată fiind situaţia de insolvenţă, cu reorganizare judiciară în care se află, cât şi ca urmare încasărilor reduse a contravalorii serviciilor furnizate populaţiei, Termica nu poate acoperi contravaloarea agentului termic livrat de Bioenergy, iar aceasta din urmă firmă este în imposibilitatea de onora facturile către furnizorii de masă lemnoasă. Primăria municipiului Suceava este, la rându-i, în incapacitate de a mai suporta, din bugetul local, diferenţa dintre tarifele la gigacalorie, dar şi pierderile de pe reţelele de transport şi distribuire a energie termice. În atare circumstanţe, apa caldă şi căldura ajunge cu întrerupere în locuinţele sucevenilor, existând pericolul ca tot mai mulţi consumatori casnici să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare şi să opteze pentru sisteme individuale de încălzire.