08 aprilie 2014

Cea mai modernă centrală termică din ţară a lăsat pe suceveni fără apă caldă şi căldură  
·        Pentru a face baie caldă de Paşti, populaţia trebuie să plătească jumătate din datoriile de 20 de milioane de lei.
·         Deşi contravaloarea facturilor a fost similară celei din iarna 2012-2013, în sezonul rece încheiat datoriile consumatorilor casnici au sporit cu 5,3 milioane de lei.
Consumatorii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare  din municipiul Suceava nu mai beneficiază, de ieri, de apă caldă şi căldură. Bioenergy, firma care gestionează noua centrală termică în cogenerare de înaltă eficienţă, a sistat livrarea de energie termică, către transportatorul şi distribuitorul Termica, decizie luată ca urmare a datoriilor totale de 15 milioane de lei pe care acest din urmă operator le-a acumulat din noiembrie 2013 şi până în prezent.  „Din păcate, de ceea ce ne-am temut nu am scăpat. De jumătate de an tot am spus că trebuie să achităm facturile, pentru că, într-o zi o să rămânem fără apă caldă şi căldură. Iată că această zi a venit!, le-a spus ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, şefilor de asociaţii de proprietari, într-o şedinţă care a avut loc la sediul Primăriei.                  
Edilul şef a accentuat că, în ciuda faptului că tariful de 185 de lei pe gigacalorie a rămas nemodificat, iar contravaloarea facturilor a fost similară celei din iarna 2012-2013, în sezonul rece încheiat datoriile consumatorilor casnici, în loc să scadă, au sporit cu 5,3 milioane de lei. Astfel, dacă la 1 noiembrie 2013, soldul  era de 15,3 milioane de lei, la 31 martie 2014, acesta ajunsese la 20,6 milioane de lei. Primarul a precizat că angajamentele cu Termica aveau ca ţintă achitarea facturii lunii curente, la care să se adauge şi o parte din datoriile istorice, lucru care, evident, nu a putut fi respectat.
·        Neplătiţi, furnizorii au sechestrat masa lemnoasă din curtea Bioenergy. 

În aceste condiţii, Termica nu a plătit pe Bioenergy, care, la rându-i, neachitând către furnizori obligaţii de 1,5 milioane de lei, s-a trezit cu masa lemnoasă sechestrată. „Este clar că această firmă privată nu a venit să facă acte de caritate în Suceava. Deşi există stoc de masă lemnoasă în curte la Bioenergy, până la sfârşitul lunii aprilie, furnizorii au sechestrat masa lemnoasă şi nu mai lasă să se consume până nu se plăteşte”, a făcut cunoscut ocupantul fotoliului din Areni. Ion Lungu a mai punctat că de la bugetul local vor mai fi achitate cele din urmă 1,5 milioane de lei,  atrăgând atenţia că singura soluţie de ieşire din impas este ca populaţia să plătească jumătate din datorie, adică circa 10 milioane de lei. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat, în şedinţa cu preşedinţii şi administratorii de asociaţii de proprietari, că zilele acestea înspre Bioenergy s-au achitat 400.000 de lei.  „Tot ce încasăm noi plătim acolo, dar restanţa este, într-adevăr, destul de mare. Noi suntem cu plata la jumătatea lunii decembrie, în timp ce, de la asociaţii, cu încasările suntem la nivelul lunii noiembrie. Alţi consumatori, respectiv cei industriali, nu mai avem şi, la fel, spre deosebire de iarna trecută, nu mai furnizăm energie electrică în sistemul naţional, livrare care ne-a ţinut în viaţă în ultimii ani”,  a declarat Ovidiu Dumitrescu, adăugând că „singura nădejde” constă în recuperare a jumătate din datoriile consumatorilor casnici.