03 aprilie 2014

În urma materializării SMID,
Grad de integral de management al deşeurilor menajere din zona urbană şi de 95% în mediul rural
·        „Nu sunt indicatori simpli, nu va fi foarte uşor să-i atingem, însă, sunt convins că, împreună cu autorităţile locale, vom face înţeles acest lucru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.
Ieri, la Palatul Administrativ al judeţului Suceava a avut loc Conferinţa judeţeană aferentă Proiectului „Sistem de management integrat de management al deşeurilor”, participanţii fiind reprezentanţii administraţiilor locale, instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale de mediu, mediului academic şi mass media.  În cadrul manifestării s-a făcut o prezentate generală a proiectului şi stadiului actual de materializare a acestuia, importanţa implementării sistemului, precum şi principalele acţiuni de informare prevăzute.  Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a precizat că specific judeţului Suceava este tocmai faptul că are prevăzută construirea a 2 depozite de deşeuri menajere, respective cele de la Moara şi Pojorîta. Nechifor a precizat că o dată cu finalizarea Sistemului integrat de management al deşeurilor(SMID) gradul de colectare din municipii şi oraşe va  fi de 100%, în timp ce în mediul rural acesta va ajunge la 95%. „Nu sunt indicatori simpli, nu va fi foarte uşor să-i atingem, însă, sunt convins că, împreună cu autorităţile locale, vom face înţeles acest lucru. Obiectivul principal este să protejăm populaţia, să avem o structură de sănătate publică bine definită şi respectată ca atare. Evident, acest program ambiţios, modern, trebuie să asigure convergenţa cu ceea ce se întâmplă în ţările care sunt de multă vreme în spaţiul european şi care şi-au dezvoltat sisteme de acest gen extrem de complexe”, a punctat Nechifor. Şeful executivului judeţean  a arătat că prin proiectul amintit, în localităţile judeţului vor fi amenajate 1.200 de platforme pe care cetăţenii îşi vor duce resturile din gospodării, operatorii de salubritate locali urmând a le transporta  la cele 5 staţii de transfer de la Fălticeni, Vatra Dornei, Gura Humorului, Rădăuţi şi Cîmpulung Moldovenesc, de unde, ulterior, vor calea gropilor ecologice în curs de amenajare la Moara şi Pojorîta.                       
·        Proiectul, în integralitatea lui, urmează fi încheiat în decembrie 2015, soluţionând aspectele critice ale gestionării deşeurilor din judeţ.
Marius Băican, liderul echipei de asistenţă tehnică din cadrul Consorţiului EPMC-REC a reamintit că proiectul a demarat în 2010, iar termenul pentru finalizarea acestuia este decembrie 2015. Scopul proiectului constă, în principal, în soluţionarea aspectelor critice ale gestionării deşeurilor din judeţ, valoarea acestuia fiind de circa 218 milioane de lei, adică 51,7 milioane de euro, respectiv cu o finanţarea nerambursabilă de 184,6 milioane de lei(48,8 milioane de euro). În ceea ce priveşte amenajările de la Moara, Băican a precizat că faza I, adică prima celulă a depozitului este finalizată, cea dea doua etapă, care include şi staţia de tratare-epurare a levigatului, fiind în stadiul de 90%. La Pojorîta,  lucrările începute în martie 2013 au ajuns la stadiul fizic de 30%. Pe de altă parte, Marius Băican a precizat că în proiect este inclusă şi închiderea, în două etape, a celor 7 depozite neconforme de deşeuri din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Siret, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, acestea două din urmă cu fonduri publice. Rolul Sistemului de management al integrat al deşeurilor din judeţul Suceava în atingerea obiectivelor legislative europene a fost prezentat de Adriana Bocian, expert în managementul deşeurilor, iar acţiunile de informare şi publicitate aferente proiectului au fost făcute cunoscute de Olga Năstase, expert relaţii publice, din cadrul consorţiului EPMC-REC. Sistemul de management al integrat al deşeurilor din judeţul Suceava este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, din Fondul European de Dezvoltare Regională.