17 aprilie 2014

În judeţul Suceava,
Peste 23.000 de hectare, de restituit în dosare nesoluţionate din 1990 până în 2013   
·        Comisiile locale procedează atât la inventarierea suprafeţelor deja retrocedate, cât şi cea care ar putea fi restituită în natură celor îndreptăţiţi. 
·        Suprafaţa care intră sub incidenţa Legii 165 din 2013 este 855.300 de hectare, până în prezent fiind inventariate 453.181 de hectare, adică 52% din total.
Aplicarea Legii nr. 165 din 20 mai 2013 privind soluţionarea cererilor de retrocedare a terenurilor agricole şi forestiere se află în plină etapă de inventariere, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, prefectul de Suceava, Florin Sinescu. „Suntem în etapa în care inventariem întreaga suprafaţă a judeţului Suceava care poate fi retrocedată, cât şi cea care a fost retrocedată”, evidenţiază Sinescu, adăugând că această etapă se va încheia pe 29 iunie după care vor urma identificarea amplasamentelor pentru proprietarii care nu au fost puşi în posesie şi emiterea titlurilor de proprietate. Astfel, suprafaţa care intră sub incidenţa Legii amintite este 855.300 de hectare, până în prezent fiind inventariate, de către cele 114 comisii locale de pe lângă  primării din judeţ,  453.181 de hectare, adică 52% din total. Legea nr. 165/2013 nu mai prevede un nou termen de depunere  a cererilor, avându-le în vedere doar pe cele înaintate de cetăţeni în baza actelor normative cu specific funciar apărute până în 2013. În consecinţă, după 29 iunie 2014 vor trebui soluţionate 11.908 cereri, cu suprafaţă totală vizată de 23.623 de hectare, dintre care 13.431 de hectare cu vegetaţie forestieră şi 10.192 de hectare de terenuri agricole.
·        După Revoluţie a fost pusă în posesie 342.782 de hectare, pentru aceasta fiind emise şi titluri de proprietate

La această dată - arată reprezentantul Guvernului în teritoriu -, în conformitate cu art. 7  al Legii nr. 165, Comisia judeţeană de fond funciar are activitate doar în cazul hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile. Drept urmare, din 20 mai 2013, s-au ţinut 3 şedinţe ale structurii amintite, cu care ocazii a fost validată restituirea a 258 de hectare, dintre care doar un hectar este cu destinaţie agricolă. În baza hotărârile judecătoreşti în cauză, în intervalul la care facem referire au fost emise 79 de titluri. Prefectul de Suceava Florin Sinescu a precizat că, după Revoluţie, în baza Legii nr.18, Legii nr.169, Legii nr. 1 şi Legii nr.247, până în momentul de faţă a fost pusă în posesie 342.782 de hectare, pentru aceasta fiind emise şi titlurile de proprietate aferente. Din total, 233.428 de hectare sunt terenuri agricole, iar 109.344 de hectare fiind ocupate de vegetaţie forestieră. „Ţin să specific faptul că, în această perioadă, s-a desprins concluzia că la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, există preocupare din partea majorităţii primarilor în aplicarea prevederilor acestui act normativ, identificând sursele necesare angajării personalul specializat care să efectueze lucrările de inventariere a terenurilor şi dând dovadă de promptitudine şi corectitudine în comunicarea datelor pe care le solicităm”, a arătat şeful serviciilor desconcentrate ale ministerelor în teritoriu. Florin Sinescu  a iterat că există şi primari care, în calitatea lor de preşedinţi ai comisiilor locale de inventariere, au tergiversat încheierea contractelor de colaborare cu specialiştii „topo”, fapt care a condus la întârzieri. Ca exemplu negativ au fost date primăriile din Fălticeni, Vatra Dornei, Cajvana, Milişăuţi, Dolhasca, Salcea, Vicovu de Sus, Brodina, Calafindeşti, Dorneşti, Drăgoieşti, Drăguşeni, Grăniceşti, Fîntînele, Horodnic de Sus, Ostra, Panaci, Satu Mare, Slatina, Şaru Dornei, Şcheia, Ulma, Voitinel, Volovăţ, Vultureşti, Vadu Moldovei, Adîncata, Frumosu Mitocu Dragomirnei, Preuteşti, Volovăţ şi Broşteni.