23 aprilie 2014

Economii de 20 milioane de euro, în urma licitaţiilor pentru lucrările POS Mediu, de la reţelele de apă şi cele de canalizare   
·        Acestea se datorează atribuirii execuţiei la valori contractuale sub preţul de pornire,  primarul Sucevei, Ion Lungu, crezând că s-a ivit o oportunitate pentru extinderea proiectului şi la alte artere din reşedinţa de judeţ.
Economii importante au fost realizate în cadrul proiectelor aferente Programului Operaţional Sectorial-Mediu de modernizare şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi a reţelelor de canalizare din judeţul Suceava, a precizat, ieri, şeful administraţiei locale a municipiului Suceava, Ion Lungu. 
Edilul-şef sucevean spune că aşa a rezultat în urma discuţiilor purtate cu, Ştefan Groza, managerul general al operatorului regional de servicii de alimentare cu apă, canalizare şi tratare-epurare a apelor uzate ACET Suceava, economiile de 20 de milioane de euro datorându-se atribuirii lucrărilor la valori contractuale sub preţul de pornire a licitaţiilor. Lungu crede că aceasta este o oportunitate pentru extindere, prin contracte adiţionale, a proiectului din reşedinţa de judeţ şi la infrastructura de apă şi canalizare de pe alte artere deficitare la acest capitol. Iniţial, pentru aglomerarea urbană Suceava- Salcea s-au solicitat fonduri nerambursabile de 30 de milioane de euro, însă municipiului reşedinţă i s-a aprobat o finanţare de 15 de milioane de euro, iar oraşului Salcea, una de 9 milioane de euro.  „Faţă de cei 120 de milioane de euro - aşa am înţeles de la domnul director Groza - există, până în prezent, economii de 20 de milioane de euro, ca urmare a licitaţiilor în minus, adică la sume mai mici faţă de indicatorii tehnico-economici prevăzuţi la nivelului întregului proiect. Este o situaţia paradoxală, pentru că, la vremea respectivă, am cerut mai mult pentru aglomerarea urbană Suceava-Salcea. Ca urmare, am fi interesaţi să mai introducem în proiect nişte străzi din municipiul Suceava”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni. Lungu spune că în fruntea listei de priorităţi este strada „Traian Vuia”, prinsă în finanţare cu bani de la bugetul local, cu investiţii de circa 1 milion de euro, arteră care figurează şi în programul de reabilitare a infrastructurii rutiere. „Vom purta discuţii cu operatorul regional, consultantul şi conducerea executivului judeţean, pentru că suma amintită este economisită la nivelul întregului proiect, care este coordonat de Consiliului Judeţean”, explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Studiul de fezabilitate a fost întocmit de EPTISA România, cu  o valoare a investiţiei de 120 de milioane de euro pentru întregul judeţ Suceava, finanţarea fiind solicitată în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Sector apă şi apă uzată.  La nivel judeţean sunt prevăzute lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru 5 aglomerări urbane, respectiv Suceava-Salcea, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului. În Suceava au fost vizate extinderea reţelelor de utilităţi din Iţcani, precum şi introducerea acestora din urmă în noile cartiere ale urbei respectiv „Tătăraşi”, „Lanişte” şi cel adiacent bulevardului „Sofia Vicoveanca”.  Astfel, extinderea reţelelor  de alimentare cu apă urma a se face pe 76 de străzi şi cu circa 31,3 km, iar reabilitările au în plan 25,4 de km de conducte, de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin centrul oraşului. Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, sunt prinse în lucrări de reabilitare.