03 aprilie 2014

Speranţe de alimentare cu apă şi reţele de canalizare, în 14 noi unităţi administrativ-teritoriale  
·        Este vorba despre cele care au aderat ieri  la Asociaţia Judeţeană de Apă şi Canalizare, în urma unei hotărâri a consiliului local, comuna Dumbrăveni părăsind această structură.
·         „Sunt, în continuare, pe lista de aşteptare şi alte localităţi care doresc intrarea în AJAC”, susţine preşedintele Consiliului judeţean, Cătălin Nechifor.
Ieri, în Asociaţia Judeţeană de Apă şi Canalizare(AJAC) Suceava s-a îmbogăţit cu 14 membri, aceştia adăugându-se celor 33 de unităţi administrativ-teritoriale asociate. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că la noua structură au aderat comunele Boroaia, Botoşana, Fîntîna Mare, Siminicea, Forăşti, Frătăuţii Vechi, Burla, Gălăneşti, Bilca, Iaslovăţ, Calafindeşti şi Rîşca, precum şi oraşele Cajvana şi Milişăuţi. În acelaşi timp, AJAC  a fost părăsită de comuna Dumbrăveni, pasul respectiv fiind aprobat, la fel ca şi la aderare, de către deliberativului acestei unităţi administrativ-teritoriale. „În primul rând, am făcut un pas important din punct de vedere numeric, dar şi de proiect de viitor. Pe altă parte, s-a luat act şi de decizia comunei Dumbrăveni, de a se retrage din AJAC. Însă important este că a plecat unul şi au venit alţii 14. Aceasta înseamnă că, pe termen scurt şi mediu, cu cele 47 de localităţi care sunt acum parte a Asociaţiei, putem să aplică pentru finanţare în 3 zone”, relevă şeful administraţiei  judeţene. Nechifor susţine că este vorba despre POS 2 Mediu, care finanţează aglomerările urbane Suceava, Salcea, Vatra Dornei, Fălticeni şi Rădăuţi; depunerea de proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană în cadrul axei de dezvoltare regională specifică localităţilor de tip comună sau „mic urban”, dar şi despre finanţarea cu specific, accesibilă din bugetul Planului Naţional de Dezvoltare Locală(PNDL), pentru care, deja, au fost întocmite unele aplicaţii.  
·        Avem aprecieri favorabile, deoarece suntem foarte avansaţi faţă de alte judeţe din ţară”, opinează Cătălin Nechifor.

Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că, urmare a lărgirii AJAC - după o lungă perioadă în care în structura acesteia nu s-a modificat nimic -, ACET, operatorul unic regional, va presta, etapă cu etapă, servicii de apă şi canalizare şi către alte localităţii din judeţul Suceava.  „Sunt, în continuare, pe lista de aşteptare şi alte localităţi care doresc intrarea în AJAC. Acest lucru este legat de posibilitatea de a finanţa dezvoltarea sistemelor de apă şi canalizare, POS II Mediu adresându-se doar localităţilor asociate, la fel ca şi alte forme de finanţare europeană şi naţională, care condiţionează anumite aspecte de existenţa structurilor asociative, adică de operarea cu un operator unic regional”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean.   Prin POS II Mediu în judeţ ar urma să intre în jur de 192 de milioane de euro, bani care vor fi orientaţi înspre amenajarea de noi reţele de alimentare cu apă, reţele de canalizare şi staţii de epurare a apelor menajere. Judeţul Suceava a fost monitorizat de către Jaspers, firmă de consultanţă selectată de către Guvernul României pentru a verifica prevederile master planul pentru extinderea reţelelor de alimentare cu apă, reţelelor de canalizare şi sistemelor de apă uzată, Cătălin Nechifor opinând că „avem aprecieri favorabile, deoarece suntem foarte avansaţi faţă de alte judeţe din ţară”.