13 aprilie 2014

Subvenţiile la călătoriile în comun cu autobuzele, scădere cu peste 2.150 de vânzări la abonamentelor cu valoare intregrală
·        Pensionarii nu au dat năvală la taloane de călătorie cu 50% reducere, cei mai mulţi călători cu facilităţi venind din rândul elevilor.   
·        În 2008, atunci când abonamentele se dădeau gratuit, solicitări au făcut în jur de 10.000 de vârstnici ieşiţi la pensie.
Numărul de pensionari care au ridicat abonamente de călătorie subvenţionate cu 50%, pe mijloacele de transport ale societăţii de Transport Public Călători, nu s-a ridicat la nivelul aşteptat de autorităţile sucevene. Aceasta după ce, pe durata a mai multor şedinţe a Consiliului Local Suceava, aleşii de la formaţiunile politice reprezentate în deliberativ au dat adevărate „recitaluri” de populism, propunând acordarea de călătorii gratuite şi scutiri de plată pentru o serie întreagă de categorii ale populaţiei din reşedinţa de judeţ. Astfel, deşi în timpul şedinţelor se avansa că mii de pensionari vor sta la coadă la gheretele TPL, în luna februarie – după ce entuziasmul autorităţilor s-a mai temperat – din 1.000 de beneficiari estimaţi, amatoare s-au arătat doar 969 de persoane de vârsta a treia. La fel, dintre cei 800 de studenţi aşteptaţi să ridice taloane de călătorie cu reducere, la punctele specializate ale TPL s-au prezentat doar numai 364. În schimb, elevii, a cărora masă a fost aproximată la 2.000 de solicitanţi, aceştia au solicitat eliberarea a 2.207 abonamente subvenţionate. În luna martie, autorităţile locale au estimat 1.900 de solicitării venite din partea pensionarilor, abonamente subvenţionate ridicând doar 1.804 de persoane vârstnice. Din eşantionul de 800 de studenţi, la final, amatori de a călători subvenţionat cu mijloacele de transport ale TPL s-au arătat numai 451. Elevii au bătut şi de această dată recordul, faţă de 2.000 de abonamente rezervate, în martie pentru aceştia s-au eliberat 2.837 de taloane cu reducere la transportul în comun.        În ianuarie, lună în care nu au operat reducerile, abonamente la valoarea integrală  de 66 de lei pentru toate liniile societăţii de Transport Public Călători au ridicat 6.800 de suceveni, pentru ca în februarie numărul solicitanţilor să scadă 5.395, iar în martie, la 4.641. „Concluzia este că numărul de pensionari este sub, iar la sfârşitul anului o să vedem câţi bani vom avea de dat, pentru acesta al TLP”,  a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.    
Reamintim că potrivit hotărârii de Consiliul Local aprobată la jumătatea lui februarie, pensionarii plătesc 33 de lei, pentru un abonamentul lunar iar elevii doar 15 lei, restul fiind suportat de la bugetul local.  Studenţii au de achitat tot 15 lei, diferenţa fiind suportată de Ministerul Educaţiei şi Primărie. Elevii şi studenţii orfani, precum şi cei cu cerinţe educaţionale speciale beneficiază de abonamente gratuite, aceeaşi facilitate fiind valabilă şi în cazul elevilor şi studenţilor cu burse de merit, precum şi a celor premiaţi la olimpiade ori la faza terminală a concursurilor naţionale sau internaţionale.

La data aprobării acestor tarife, administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc, credea că abonamente cu reducere de 50% vor cere circa 3.000 de pensionari, întrucât în 2008, atunci când acestea se dădeau gratuit, solicitări au făcut doar maxim 10.000 de vârstnici ieşiţi la pensie.