29 noiembrie 2013

Suceava salută semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova la UE
·        Autorităţile locale judeţene sucevene se oferă să ajute administraţiile din statele vecine să depăşească dificultăţile pe care România le-a întâmpinat în etapa de preaderare.
Preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Cătălin Nechifor a salutat, ieri, într-o conferinţă de presă, semnarea, de către Republica Moldova, la summitul Consiliului European de la Vilnius, Lituania, a acordului de asociere la Uniunea Europeană. Nechifor a subliniat că decizia este una foarte importantă, exprimându-şi regretul că a fost înşelată, totuşi, aşteptarea tuturor, aceea ca, pe lângă Georgia, să facă acelaşi pas înspre structurile europene, şi Ucraina. „Sperăm ca, în continuare, după această stopare a negocierilor de aderare, Ucraina să-şi poată stabili un calendar clar, chiar dacă acesta ar însemna ani. Este greu de anticipat momentul efectiv de aderare al Republicii Moldova, dar şi mai greu cel al Ucrainei”, a declarat Nechifor. Şeful administraţiei judeţene sucevene reliefează că în calitate de judeţ aflat la graniţa Uniunii Europene, Suceava va încerca, la nivelul structurilor de colaborare transfrontalieră, atât cu regiunile Ivanofrankivsk şi Cernăuţi din Ucraina, cât şi cu câteva raioane din Republica Moldova, să se continue buna cooperare de până acum. Pe de altă parte, autorităţile locale judeţene sucevene se oferă să ajute administraţiile din statele vecine să depăşească dificultăţile pe care România le-a întâmpinat în etapa de preaderare.  Nechifor opinează că, din păcate, în acele vremuri, România nu s-a bucurat suport necondiţionat din afara ţării, în sensul de a fi prevenită asupra procedurilor, dificultăţilor, riscurilor şi rigorilor UE, în ceea ce priveşte finanţarea europeană.
·        Prin foarte multe proiecte în derulare, şi parteneriatele încheiate, deja suntem în relaţii strânse cu autorităţile din cele două ţări”, relevă Nechifor.
În altă ordine de idei, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a relevat că îşi doreşte o cât mai rapidă clarificare a Programului Operaţional Comun de colaborare transfrontalieră România-Republica Moldova-Ucraina, care ar urma să fie modificat şi să capete două componente, respectiv una între România şi Ucraina şi cealaltă între România şi Republica Moldova. „Din fericire, atât Consiliul Judeţean, cât şi instituţiile şi autorităţile sucevene vor fi eligibile în proiecte europene care ar include atât Ucraina, cât şi Republica Moldova, şi aceasta însemnă că, prin ceea ce am sădit cu mulţi ani înainte, prin foarte multe proiecte în derulare, şi parteneriatele încheiate, deja suntem în relaţii strânse cu autorităţile din cele două ţări. Ne dorim ca acestea să meargă mai departe şi să ne întărim colaborarea cu cei din partea nordică şi estică a judeţului Suceava”, a conchis şeful executivului judeţean sucevean. Cătălin Nechifor.