30 iulie 2010

Din cauza crizei economice,
Concesionarii nu-şi mai pot plăti la timp sumele datorate primăriei
Tot mai multe persoane fizice, dar nu numai, solicită primăriei municipiului Suceava eşalonarea plăţii concesiunilor, motivul fiind evoluţia nefavorabilă a mediului economic. „Din cauza crizei economice, persoanele care au concesionat terenuri vin la primărie şi cer eşalonarea pe mulţi ani, pentru că nu-şi mai pot plăti concesiunile, aşa cum a fost stabilit iniţial”, reliefează primarul Ion Lungu. În aceste condiţii, deliberativul local a aprobat eşalonarea preţurilor mai multor concesiuni pe o perioadă de 3 ani de la data semnării contractului. De menţionat este faptul că sumele anuale sunt indexate anual conform evoluţiei cursului de schimb valutar, exprimat prin raportul leu/euro publicat de Banca Naţională a României la 31 mai a fiecărui an. În cazul în care plata se face anticipat termenului scadent, indexarea se va face utilizând cursul euro la data efectuării plăţii, raportat la cursul valabil în momentul evaluării terenului. Potrivit legii, nivelul minim al redevenţei datorate pentru concesionarea terenului proprietate a administraţiei locale, este stabilit, de regulă, de către serviciile aparatului de specialitate ale executivului, în baza fişei de evaluare, sau la propunerea Comisie de amenajare a teritoriului.

Lungu respinge acuzele că a transformat o grădiniţă în sediul partidului al cărui şef este
Primarul Ion Lungu califică ca fiind pure speculaţii afirmaţiile potrivit cărora închirierea unei clădiri către Filiala Teritorială Suceava a PD-L ar avea la mijloc unele interese dubioase şi că demersul ar lăsa mai mulţi copii de grădiniţă. În cauză este imobilul de la nr. 4 de pe strada „Trandafirilor” care a avut destinaţia de spaţiu de învăţământ preşcolar, edilul şef spunând că, urmare a modernizării grădiniţei „Aşchiuţă”, şi mutării micuţilor în noua locaţie, în prezent clădirea cu pricina este liberă de sarcini. Mai mult, şeful municipalităţii relevă că acolo trebuia să funcţioneze Direcţia de cultură a primăriei, însă din cauza măsurilor de reducerea posturilor din administraţie, noua structură a fost decimată şi trasă pe dreapta. La fel, dl Lungu relevă că PD-L este singura formaţiune politică din reşedinţa Suceava care nu are un sediu, adăugând că, de când este primar, a atribuit camere pentru toate partidele solicitante. „Ştiu că se fac speculaţi, însă de când sunt primarul municipiului Suceava, am acordat sedii PC, UDMR, Asociaţiei Italienilor, Forţei Democratice şi UNPR. Nu este vorba despre nimic senzaţional, nimic ieşit din comun, nu se vinde spaţiul, ci doar se închiriază pe termen de un, cu posibilitatea prelungirii. PD-L este singurul partid din Suceava care nu are un sediu şi aşa cum s-au acordat sedii tuturor formaţiunilor, mi se corect să aibă şi PD-L unul”, explică Ion Lungu, şeful organizaţiei municipale Suceava a PD-L. Primarul Ion Lungu face aceste precizări după ce Ştefan Alexandru Băişanu, preşedintele judeţean al PNL declara într-o conferinţă de presă că „este ruşinos să dai afară câteva educatoare şi zeci de copii pentru a introduce nişte creaturi politice votate poate chiar şi de părinţii sau bunicii acelor copii”.

Deficit de 560 de locuri în grădiniţele din Suceava



• Peste 60 de grupe lucrează cu număr dublu de preşcolari faţă de prevederile legale
Consilierul local social-democrat, Virginel Iordache, cadru didactic de profesie, face apel la autorităţile municipale sucevene să găsească soluţia de înmulţire a spaţiilor cu destinaţia de grădiniţe. Dl. Iordache a atras atenţia că în municipiul Suceava există un deficit de 650 de locuri în locaţiile de învăţământ preşcolare, peste 60 de grupe lucrând cu număr dublu de preşcolari. Deşi Legea educaţiei prevede 20 de micuţi pe o singură sală, alesul PSD spune că majoritatea grupelor din Suceava au şi câte 30-35 de „grădinari”. „Trag un semnal de alarmă, pentru că, mulţumim lui Dumnezeu, în Suceava mai există încă un spor natural pozitiv. Noi trebuie să profităm de acest lucru şi să creăm condiţii pentru ca viitorul acestei ţări să fie asigurat măcar din punct de vedere al resursei umane”, a accentuat Virginel Iordache.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, recunoaşte că deficitul continuă să persiste, deşi de când este primar a făcut importante investiţii în domeniu. „În aceste două mandate am dat în folosinţă trei grădiniţe noi şi am extins altele. Este o preocupare a noastră, dar, sigur, la fel ca în toată România, avem insuficiente spaţii în grădiniţe. Dar sper să putem să mai alocăm nişte fonduri şi să facem extinderi”, reliefează Ion Lungu.
Doar 10 suceveni s-au încumetat la credite în contul sprijinului pe suprafaţă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Suceava eliberează adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor pe suprafaţă care intenţionează să acceseze credite în contul sumelor la care sunt îndreptăţiţi conform reglementărilor în vigoare. Accesarea creditului se face la unităţile financiar-bancare cu care APIA a încheiat convenţii pentru finanţarea activităţilor curente, respectiv Banca Transilvania şi CEC Bank SA, dar şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA. Potrivit convenţiei, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schema unică de plată pe suprafaţă(SAPS) pentru anul 2010 şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii acestuia. De asemenea, în adeverinţă se menţionează suprafaţa eligibilă, faptul că solicitantul nu face obiectul excluderilor de la plată, precum şi că femierul îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite. Directorul coordonator Angela Coroleucă informează că, până acum, Centrul Judeţean APIA Suceava a eliberat doar 10 adeverinţe pentru accesarea de fonduri de la băncile creditoare. Valoarea creditului este de 70 % din suma cuvenită din SAPS, denominată în lei la cursul leu/euro comunicat de BNR la data solicitării creditului. Totodată, Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA încheie cu banca o convenţie-cadru plafon de garantare, prin care va garanta până la 50 % din valoarea creditelor acordate de bancă.
Muzeograful Paraschiva Victoria Batariuc, cetăţean de onoare al municipiului Suceava
Aleşii locali suceveni au aprobat conferirea a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Suceava Paraschivei Victoria Batariuc. Doctor în istorie al Universităţii „Alexandru Ion Cuza” din Iaşi, fostul muzeograf IA Paraschiva Victoria Batariuc este pensionar din 2005, lucrând în domeniu din anul 1972, adică timp de 33 de ani. Potrivit iniţiatorului proiectului de hotărâre, Ion Lungu, dr Batariuc şi-a dus contribuţia la cercetările de pe şantierele arheologice de la Curtea Domnească, Biserica Mirăuţi, Bosanci, Podul Rediu, Mihoveni, Cahla Horii, Biserica Sfântu Ilie, Biserica Horodniceni, Mănăstirea Probota şi Curtea Domnească de la Putna. De asemenea, muzeograful sucevean este autorul a peste 10 volume, 90 de articole şi referate de specialitate, implicându-se şi în organizarea Expoziţiei permanente de istorie a Muzeului judeţean Suceava şi Sălii tezaur a Complexului muzeal Bucovina, precum şi a altor multe manifestări de profil. „Este o specialistă, o persoană care şi-a dedicat întreaga viaţă Sucevei, Complexului muzeal Bucovina, istoriei Ceteţii de Scaun, istoriei oraşului şi eu cred că merită cu prisosinţă să fie cetăţean de onoare a municipiului Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu. Municipiul Suceava are aproape 150 de cetăţeni de onoare, numărul acestora crescând brusc în 2009, de Zilele Sucevei, când antrenorul Petru Ghervan şi cei 16 componenţi ai echipei de handbal C.S. „Universitatea” au fost recompensaţi pentru accederea în Challenge Cup. Insigna şi diploma aferentă au fost decernate şi la 12 elevi olimpici, premiaţi de-a lungul vremii la competiţii internaţionale. Cetăţenii de onoare beneficiază de acces gratuit la spectacolele şi manifestările ştiinţifice, cultural artistice şi sportive organizate în municipiu, la care primăria are calitatea de organizator. Distincţia poate fi retrasă pin hotărâre a Consiliului Local.

29 iulie 2010

Consilierii locali au aprobat,

Amputări de cheltuieli de aproape 5 milioane de lei


• Cea mai mare reducere, de 1,24 milioane lei, este la capitolul transporturi
Aleşii locali au aprobat ieri, în şedinţă ordinară, tăierea de la capitolul „Bunuri şi servicii” a bugetului local a sumei de 4,76 milioane de lei. Demersul survine OUG nr. 55/2010 care obligă administraţiile locale la diminuarea cu 20% cheltuielilor cu bunurile şi serviciile în a doua jumătate a anului, reducerile fiind de 3,16 milioane lei pentru trimestrul în curs şi de 1,76 milioane lei în ultimele trei luni din 2010. Astfel, cheltuielile în cauză vor fi mai mici cu 299.605 la autorităţile publice şi acţiuni externe; 67.370 de lei la ordine publică şi siguranţă naţională; 792.275 lei la învăţământ; 204.844 lei la cultură recreare şi religie; 231.570 lei la asigurări şi asistenţă socială; 973.400 de lei la locuinţe, servicii şi dezvoltare publică; 940.167 lei la protecţia mediului; 1,24 milioane lei la transporturi, 9100 de lei la alte servicii publice generale, precum şi cu 1000 de lei la agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare. De menţionat este faptul că de la amputări a scăpat capitolul sănătate, de la măsurile de ajustări în minus excepţie făcând şi sumele prevăzute iniţial pentru plata serviciilor medicale, medicamentelor, dispozitive medicale, materialelor sanitare şi a cheltuielilor cu reparaţiile şi reabilitările din unităţile şcolare.
Pe fondul imperativului reducerilor,
Primăria Suceava încheie contracte cu 10 „implementatori” de proiecte cu finanţare externă

• În noua organigramă este prins, de asemenea, şi postul de arhitect şef, funcţie prevăzută prin lege, dar neocupată de mai mulţi ani
Primăria Suceava va avea în organigramă un număr maxim de 733 de posturi. Aceasta în urma aprobării, de către consilierii locali, a noii organigrame şi statului de personal, conform OUG nr. 63/2010, măsurile guvernamentale afectând paratul propriu şi serviciile publice de subordonare locală fără personalitate juridică. Cele 733 de posturi cuprind inclusiv funcţiile de primar, viceprimar şi secretar la municipiului, dispoziţiile actului normativ amintit neaplicându-se personalului finanţat din capitolele bugetare de asistenţă, asigurări şi asistenţă socială, învăţământ şi sănătate. Până la data aplicării acestor reglementări, administrativul local sucevean avea un total de 843 de posturi, efectiv concediaţi fiind 33 de poliţişti comunitari şi 4 lucrători ai Serviciului de evidenţa a populaţiei, restul posturilor desfiinţate figurând ca vacante şi neocupate.
Cu acelaşi prilej, operate au fost reorganizări în cadrul birourilor, serviciilor, compartimentelor, serviciilor şi direcţiilor aparatului de specialitate, acesta vizând atât structura funcţională, cât şi numărul de lucrători.
Astfel, înfiinţat este Compartimentul de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, cu 10 posturi contractuale. Structura va funcţiona subordinea primarului, posturile respective având caracter temporar, cu existenţă condiţionată de intervalul de timp în care sunt implementate proiectele cu finanţare de peste 10.000 de euro. În noua organigramă este prins, de asemenea, şi postul de arhitect şef, funcţie prevăzută prin lege, dar neocupată de mai mulţi ani.

Anularea Festivalului medieval, economie de 100.000 de lei la bugetul local

Municipalitatea suceveană finanţează cu 100.000 de lei Asociaţia „Compania teatrală Bucovina”, deblocarea sumei respective fiind aprobată ieri, prin hotărâre a deliberativului.
Demersul este urmare a unei noi licitaţii pentru acordarea de finanţare nerambursabilă pentru activitatea culturală, cea anterioară eşuând. Cauza o reprezintă prezentarea a doar unui competitor pentru disponibilităţile de la bugetul local. La bătaie a fost scoasă şi suma de 100.000 de lei pentru organizarea Festivalului de artă medievală din luna august, însă, la noua sesiune, solicitantul, respectiv Complexul muzeal Bucovina, nu s-a mai prezentat. Aceasta întrucât manifestarea culturală a fost anulată, preşedintele Gheorghe Flutur considerând că, pe fondul necazurilor provocate de inundaţiile de la sfârşitul lui iunie, distracţiile nu se mai justifică. Finanţările nerambursabile se acordă, pe bază de proiecte, din fondurile publice pentru activităţi non profit de interes local. Beneficiari ai finanţărilor nerambursabile sunt persoanele fizice sau juridice fără scop patrimonial, respectiv asociaţiile, fundaţiile sau cultele religioase, în condiţiile legii. De menţionat este faptul că municipalitatea suceveană nu va mai acorda finanţări nerambursabile de la bugetul local, întrucât încasările la puşculiţa comună nu mai permit onorarea lor. Astfel, primarul Ion Lungu a pus în vedere că proiectele neadjudecate până la această dată nu vor mai fi scoase la licitaţie.
Locatarii care refuză mansardarea blocurilor vor fi despăgubiţi
Modificările la Legea locuinţei nr. 114/1996 consacră juste despăgubiri pentru proprietarii care nu sunt de acord cu unele lucrări care se fac la blocurile de locuinţe, anunţă primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. „Legislaţia modificată prevede despăgubiri la valoarea justă pentru persoanele care nu sunt de acord să intre în anumit proiect, dar, care, în acelaşi timp, nu blochează lucrările, în special cele de mansardare, dar şi altele necesare la blocuri. Cel care nu semnează are dreptul la o despăgubire”, subliniază primul gospodar al reşedinţei de judeţ, menţionând că în schimbul dreptului de a folosi terasa blocului, investitorul privat se angajează la reabilitarea faţadei, la cedarea unui număr de apartamente sau la alte facilităţi
Noile reglementări prevăd că mansardarea şi alte lucrări la imobilele în comun se pot face cu acordul a două treimi şi nu cu 100% din votul proprietarilor, dl Lungu fiind convins că, astfel va creşte numărul unităţilor de locuit amenajate la nivelul superior al blocurilor. „Este un lucru pozitiv, mai ales în condiţiile în care, prin mansardare, se obţin locuinţe la un cost mai redus”, precizează edilul şef. Ion Lungu reliefează că ridicarea de noi locuinţe suferă de pe urma crizei economice şi financiare, solicitări în creştere de amenajare de apartamente la mansardă înregistrându-se până în 2009. „Există cerinţe în acest sens de la asociaţiile de proprietari şi avem încă multe solicitări în acest sens. Cred că tendinţa se va menţine, mai ales în condiţiile favorabile ale noilor prevederi”, explică Ion Lungu.

Handbalul sucevean are un cuvânt de spus în Cupele europene

crede primarul municipiului reşedinţă, Ion Lungu
Primăria municipiului Suceava a orientat înspre C.S. „Universitatea” încă o sumă de 100.000 de lei. Potrivit primarului Ion Lungu, până la această dată înspre echipa de handbal de ligă naţională au fost îndreptate fonduri de 400.000 de lei. Edilul şef spune că, în perioada următoare vor fi stabilite noi criterii de performanţă, fiind convins că, şi graţie noilor achiziţii, handbaliştii suceveni vor face o figură frumoasă în campionatul intern, dar şi în Cupele europene. „Am avut o discuţie cu cei din Consiliul de Administraţie şi ne vom întâlni în perioada următoare pentru a stabili criteriile de performanţă pentru sezonul care vine. Eu sunt convins că echipa de handbal de la Suceava va face performanţă în continuare, mai ales că a făcut şi nişte achiziţii importante pentru acest sezon. Am încredere că acolo se munceşte cu seriozitate şi că vom avea un cuvânt de spus în campionatul intern şi, de ce nu?, în Cupele europene”, a subliniat şeful administraţiei locale, Ion Lungu.
La licitaţia pentru atribuirea fondurilor nerambursabile, C.S „Universitatea” a câştigat un proiect de 1 milion de lei, fonduri care vor fi disponibilizate pe parcursul lui 2010.

Reducerile de personal şi cheltuieli aduc primăriile în stare de blocaj

• este de părere preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PRM, Gheorghe Acatrinei
Criza de autoritate este cea care bulversează populaţia şi dezorientează conducerea administraţiilor locale şi instituţiilor publice, a declarat într-o conferinţă de presă, preşedintele organizaţie judeţene Suceava a Partidului România Mare, Gheorghe Acatrinei. Ex-senatorul de Suceava este de părere că îndrumarea de la centru şi de la judeţ este slabă, iar acolo unde există, aceasta nu înseamnă decât „salutări şi strânge de mână”. „De toate acestea nu este de vină decât Guvernul care, cu binecuvântarea preşedintelui Băsescu, zăpăceşte ţara de atâta timp. Guvernul PD-L nu a reuşit niciodată să întroneze ordine în administraţie”, relevă ex-senatorul PRM de Suceava. Dl. Acatrinei spune că, în periplul prin teritoriu, mai mulţi primari, unii aflaţi şi la al treilea mandat, au declarat că sunt în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii, cauza reprezentând-o incompetenţa structurilor centrale. Domnia sa reliefează că această stare de lucruri se explică prin aceea că guvernanţii fac reduceri de cheltuieli şi de personal, şi, în acelaşi timp, descentralizează unele activităţi către primării, demersuri care ar putea duce la blocarea acestora din urmă. „Primarilor li s-a dat pe cap o grămadă de sarcini, un exemplu fiind şi aşa zisa descentralizare a unor activităţi, pentru care nu se asigură, însă, şi finanţarea necesară. Toate acestea au loc pe fondul reducerii fondurilor alocate prin buget şi al persoanelor care ar trebui să se ocupe de noile sectoare preluate. Deja multe primării se află în situaţii financiare grave, iar noile măsuri de austeritate a Guvernului Boc le vor trage şi mai mult la fund”, apreciază, Gheorghe Acatrinei. Preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PRM Suceava critică politica necontrolată de concediere a lucrătorilor din administraţiile locale, susţinând că, acolo unde acestea sunt necesare, salariaţilor disponibilizaţi ar trebui să li se ofere varianta unor noi locuri de muncă.

28 iulie 2010

Scutirea de penalităţi a rău platnicilor la încălzire, o lovitură dată societăţii de termoficare

Edilul şef Ion Lungu este nemulţumit că noile prevederi legale  nu stipulează cine va prelua sumele de care debitorii sunt exoneraţi, demersul punând în dificultate atât primăria, cât şi Termica
Noile prevederi legale privind scutirea de la plata penalităţilor a rău platnicilor la serviciile formelor de termoficare se va răsfrânge în mod negativ asupra Termica, Afirmaţia aparţine primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, care a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în conformitate cu Legea nr. 175 din 16 iunie 2010, datornicii cu venit mai mic de 1000 de lei membru de familie şi lună vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere, aceasta, însă, doar în condiţiile plăţii restanţelor la facturile înregistrate într-un interval de 12 luni. Edilul şef este nemulţumit că actul normativ în cauză nu stipulează cine va prelua sumele de care debitorii sunt exoneraţi, demersul punând în dificultate atât primăria, cât şi producătorul, furnizorul şi distribuitorul de agent termic. „La primăria municipiului Suceava am avut mai multe proiecte de hotărâre aprobate în acest sens, cei care veneau cu plata debitului la zi fiind scutiţi de achitarea penalităţilor înregistrate. Din păcate nu se spune cine preia aceste penalităţi care se scad. Este o lovitură dată societăţii de termoficare, pentru că aceste penalităţi nu sunt rezultatul unui exces de zel al Termica, ci o normalitate”, relevă dl. Lungu. Şeful administraţiei locale pune în vedere că pentru constituirea stocurilor de combustibili s-au luat credite de la bancă şi că ratele şi dobânzile trebuie acoperite din încasări. Astfel, opinează primarul Ion Lungu, în circumstanţele neîncasării penalităţilor, situaţia economică a Termica riscă să se înrăutăţească şi mai mult.

În Iţcani,

Locaţie pentru noul cimitir după 4 ani demersuri
Recent, în urma unui act normativ, în domeniul public al municipiului Suceava transferată a fost, de la Staţiunea de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă, o suprafaţă de teren de 3 hectare, acesta urmând a servi amenajării unui nou cimitir în cartierul Iţcani. Întrucât actuala locaţie iţcăneană de pe strada „Sublocotenent Turturică” a ajuns neîncăpătoare, edilul şef Ion Lungu spune că primăria va colabora cu toate unităţile de cult din cartier, astfel încât un spaţiu nou cu destinaţia înmormântări să fie înfiinţat în cât mai scurt timp. În acest scop, încă din octombrie 2006, aleşii locali şi-au dat acordul pentru promovarea unei hotărâri de Guvern privind trecerea unei suprafeţe de teren din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în cea Consiliului Local Suceava. Terenul solicitat are o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi şi va fi destinată amenajării unui cimitir pe strada „Grigore Alexandru Ghica”. Decizia a fost luată după presiuni ale locuitorilor din zonă, aceştia reclamând o acută lipsă a locurilor de veci. Un nou cimitir pi are în vedere şi pe locuitorii cartierul Burdujeni. După discuţii cu preoţii de la bisericile „Sfântul Andrei”, „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Nicolae” a fost identificat un teren pretabil pe Dealul Mănăstirii „Teodoreni”. La fel, în urmă cu câţiva ani, burdujenenii s-au plâns conducerii executivului că cimitirul „Eternitatea”, din cartierul în care locuiesc, este arhiplin. Noul cimitir public va fi administrat de primărie şi, în primă fază, se va întinde pe o suprafaţă de 4 hectare.
Linia ferată distrusă de puhoaie de la Dorneşti pune în pericol stocurile de la Termica

Întrucât nu există posibilitatea ca aceasta să fie pusă în funcţiune mai degrabă de două luni, cărbunele din Ucraina ar putea fi adus, cu costuri suplimentare, pe la Satu Mare sau cu bacul, pe la Marea Neagră
Aprovizionarea în condiţii optime cu cărbune pentru iarna 2010-2011 este afectată de imposibilitatea asigurării transportului pe relaţia Ucraina. Aceasta în urma dezafectării de către viiturile de la sfârşitul lunii iunie a căii ferate de la Dorneşti, Termica şi primăria Suceava fiind obligate a căuta rute ocolitoare mai lungi şi, implicit, mai costisitoare. „Din păcate, linia ferată de la Dorneşti este distrusă, iar în urma discuţiilor avute la Ministerul Transporturilor şi Societatea Naţională de Căi Ferate, nu există posibilitatea ca acesta să fie pusă în funcţiune mai degrabă de două luni. De aceea, trebuie să identificăm soluţii alternative pentru aprovizionarea cu cărbunele care vine la Termica din Ucraina. Încercăm să găsim variante pentru aprovizionare şi, respectiv, pentru asigurarea încălzirii şi apei calde la iarnă”, subliniază primarul Ion Lungu, care spune că, în calcul este luată, cu cheltuieli suplimentare, alternativa intrării în ţară pe la Satu Mare sau cu bacul, pe la Marea Neagră. Până acum, Termica a organizat 3 licitaţii, pentru câte 10.000 de tone de huilă fiecare, preţul de achiziţionare a cărbunelui fiind de până la 125 de dolari pe tonă. „Sunt în curs de perfecţionare primele 3 contracte, primăria sprijinind constituirea stocurilor”, a conchis şeful municipalităţii, Ion Lungu. Primăria Suceava se angajează să susţină demersurile de aprovizionare cu până la 15 milioane de lei, pentru diferenţa de fonduri făcându-se intervenţii -deocamdată neîncununate de succes - la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Termica are nevoie de 130.000 de tone cărbune, în prezent în curtea societăţii aflându-se 15.000 de tone de combustibil rămase de iarna trecută.

În ciuda crizei,
Municipalitatea nu renunţă la proiectul de ridicarea a unui complex sportiv

Construit ar urma să fie şi un nou stadion, obiectivele sportive urmând a fi amenajate şi prin implicare capitalului privat
Municipiul Suceava ar putea avea un modern complex sportiv la intrarea în municipiul reşedinţă dinspre Fălticeni, după ce terenuri de 12,5 hectare de la Staţiunea de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă au intrat în domeniul public al urbei reşedinţă. Pe noua locaţie, administraţia locală intenţionează să edifice un complex destinat activităţilor sportive, la Compania Naţională de Investiţii(CNI) fiind depusă o scrisoare intenţie pentru finanţarea unei o săli polivalente. „Avem acordul de principiu al dnei ministru Udrea şi vom relua această problemă pentru că, la data când am avut loca primele discuţii, nu eram în posesia terenului. Este posibil ca pentru unele dintre obiectivele sportive să putem să conta pe un parteneriat privat cu firme care sunt doritoare să colaboreze cu primăria municipiului Suceava”, declară edilul şef. Dl Lungu spune că în plan este şi construirea unui stadion nou, întrucât cel ncă în uz este „expirat din punct de vedere tehnic”, una dintre peluze stând să se prăbuşească. Ion Lungu reliefează că, în ciuda perioadei de criză, nepropice din punct de vedere financiar, municipalitatea este optimistă că va putea concretiza proiectul de realizare a viitorului complex sportiv.

Gheorghe Flutur, în graţiile PRM pentru salvarea unui copil din vâltorile râului Suceava


• Liderul municipal sucevean peremist, Aurel Jescu apreciază şi sacrificiile lucrătorilor Ministerului Internelor, care, în ciuda tăierii salariilor, nu au ezitat să-şi facă datoria la inundaţii
Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PRM, Aurel Jescu apreciază în mod pozitiv implicarea jandarmilor, lucrătorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi poliţiştilor, în timpul revărsărilor de ape de la sfârşitul lui iunie, dar şi la înlăturarea ulterioară a efectelor inundaţiilor. Liderul sucevean al Partidului România Mare a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că este adevărat că structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor îşi făceau doar treaba, însă nu s-a putut abţine să nu remarce că angajaţii specializaţi şi-au „depăşit” a atribuţiile, ajutând efectiv oamenii la scoaterea nămolului din case şi la deblocarea curţilor de resturile cărate de puhoaie. Dl Jescu relevă că toate acestea se întâmplau chiar în momentul în care cabinetul Emil Boc le tăia „salavatorilor” salariul cu 25%, şi în care mulţi dintre jandarmi, pompieri şi poliţişti aveau, la rândul lor, casele invadate de apele învolburate. Aurel Jescu nu s-a ferit să lanseze aprecieri şi la adresa preşedintelui PD-L al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care, graţie intervenţiei personale la Bucureşti, a fost actorul principal al salvării de la înec unui copil surprins de viitură pe un grind de la Brodina al râului Suceava. „Personal îmi ridic pălăria în faţa dlui Gheorghe Flutur, urmare a gestului făcut, prin salvarea acelui copil de la Brodina. Dacă dumnealui, în calitate de vicepreşedinte la PD-L nu intervenea, singurul elicopter care poate zbura pe timp de noapte nu ajungea la Suceava şi încă o viaţă cădea tribut inundaţiilor”, a accentuat Aurel Jescu, şeful organizaţiei municipale Suceava a PRM.

27 iulie 2010

Constructorii de pe ISPA riscă amenzi şi suspendarea plăţilor
 Firmele mamă sunt avertizate asupra încălcării repetate a termenelor asumate şi nerespectării obligaţiilor de aducerea a ternului la starea iniţială
„Dacă până acum am lucrat cu zăhărelul, de astăzi scoatem biciul”, pune în vedere primarul Ion Lungu
Conducerea primăriei, împreună cu cea a unităţii de implementare ACET şi consultantului EPTISA, vor trimite scrisori oficiale de atenţionare firmelor TMUCB, Pfeiffer şi Dytras, executante în cadrul Programului ISPA de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă, de canalizare şi a staţiei de tratare-epurare a apelor menajere uzate. Aceasta ca urmare a nerespectării, de către constructorii locali, a termenelor din graficele de lucrări, primarul Sucevei, Ion Lungu, exprimându-şi, ieri, nemulţumirea faţă de încălcarea repetată a acestora, dar şi vizavi de neaducerea străzilor la starea iniţială. Edilul şef a menţionat că este vorba despre un ultim demers în acest sens, în caz de neconformare urmând a se lua măsuri drastice. „Până acum am fost toleranţi şi am mers pe partea amiabilă. Astăzi am manifestat fermitate şi am cerut ca termenele stabilite să fie respectate şi, de asemenea, obligaţiile în ceea ce priveşte refacerea carosabilului. Vom uza de toate pârghiile pe care le avem şi, înainte de a trece la măsuri dure, împreună cu firma de consultanţă, vom trimite scrisori la şefii acestor societăţi, pentru că nu suntem mulţumiţi de modul în care merg treburile la Suceava”, a declarat şeful administraţiei sucevene după comandamentulde la sediul primăriei cu factorii responsabili. Dl Lungu reliefează că executanţii s-au obişnuit ca primăria să remedieze distrugerile rămase după intervenţiile la infrastructură, deşi prin contract atribuţii pe linia aducerii la starea iniţială revin constructorilor. Primarul spune că nu va mai tolera o asemenea stare de lucruri şi că se va ajunge chiar şi până la blocarea plăţilor aferente obiectivelor în neregulă. „Dacă până acum am lucrat cu zăhărelul, de astăzi scoatem biciul, aplicând amenzi acolo unde nu se respectă regulile de semnalizare a lucrărilor şi unde se lucrează neglijent, iar dacă va fi cazul vom bloca şi plăţile care se fac la Bucureşti. M-am săturat să tot discutăm cu blândeţe, să căutăm calea amiabilă, nu se mai poate continua la fel, pentru că intrăm în linie dreaptă şi trebuie să ne apropiem de finiş. Nu vor pleca de aici până ce nu vor aduce toate străzile la starea iniţială şi vor repara carosabilul”, subliniază primarul Ion Lungu. Intervenţiile ISPA sunt la stadiul de execuţie de 59% pe partea de tratare-epurare, de 60% la reţelele de apă şi de 80% cele de canalizare. În cele două situaţii din urmă procentajele ar putea creşte în mod simţitor, multe dintre obiective fiind la faza de recepţionare

Repararea podului de utilităţi afectat de inundaţii costă 6 miliarde de lei vechi
Aproape 600.000 de lei(6 miliarde de lei vechi) costă refacerea estacadei de susţinere a conductelor de termoficare şi celor alimentare cu apă potabilă de peste râul Suceava. Aceasta potrivit unui proiect de hotărâre care va fi pus pe masa de dezbateri a Consiliului Local privind expertizarea, proiectarea şi execuţia în regim de urgenţă a lucrărilor de recuperare a obiectivului din albia cursului de apă care trece prin prejma fostei zonei industriale burdujenene. Reamintim că din cauza viiturii de pe Suceava, de la finele lui iunie, un picior al „podului tehnologic” din aval de Bazar, inclusiv două grinzi aferente, au cedat sub presiunea şuvoiului, două conducte de apă rece din cadrul Programului ISPA fiind rupte. De asemenea, ameninţată a fost, şi mai este, magistrala de transport a agentului termic, în pericol fiind pusă alimentarea cu apă caldă menajeră a municipiului reşedinţă de judeţ. Iniţial conducerea administraţiei locale anunţase că se va renunţa la intervenţiile de reparare a „podului tehnologic” de traversare cu utilităţi a râului Suceava, primarul Ion Lungu precizând că plauzibilă este plasarea conductelor pe estacada tehnologică din preajmă, amenajare care a scăpat nevătămată de puhoaie.

Douăsprezece străzi intră de urgenţă în lucrări de reabilitare



• Contractul cu asociaţia de firme care câştigat licitaţia organizată de primărie a fost semnat ieri
Conducerea municipalităţii a semnat ieri contractul cu noul operator de reparare şi întreţinere a infrastructurii rutiere din Suceava. Este vorba despre asocierea de firme SUCT şi Florconstruct Suceava, care a câştigat licitaţia organizată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice(SEAP) şi surclasând pe fostul operator SCCF Group Colas Iaşi, cât şi pe Viarom Construct & Argecom Argeş. Edilul şef Ion Lungu spune că, o dată contractul parafat, prioritate la reparaţii au 12 artere din zona centrală şi cartierele „Zamca”, „George Enescu” şi „Obcini” şi că, în acest sens, se contează şi pe o vreme favorabilă. „După semnarea contractului, declanşăm lucrările de reparare şi reabilitare a străzilor. Noi am pregătit de urgenţă 12 străzi şi sperăm ca vremea să ne permită să le asfaltăm. De asemenea, trebuie, ca anterior, firmele IPSA care au lucrat la acestea, să le ducă la starea la care au fost atunci când au preluat execuţia”, subliniază primul gospodar al urbei.
Valoarea contractului este de 20 de milioane de lei, acesta fiind valabil pentru următoarele 12 luni. Vechiul contract cu SCCF Group Colas Iaşi a expirat pe 16 iunie, timp de aproape o lună jumătate Suceava neavând firmă de întreţinere şi reparaţii străzi.
Peste 70 de solicitanţi de motorină cu acciză redusă

• Pentru combustibilul utilizat la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabileşte o acciză diminuată de 21 euro pe mia de litri
Centrul Judeţean Suceava al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA) anunţă fermierii pentru care a fost emis acordul prealabil pentru motorină cu acciză redusa că, până la data de 31 iulie, trebuie depună şi cererea trimestrială aferentă, astfel încât să poată beneficia efectiv de facilitatea guvernamentală în cauză. Directorul coordonator Angela Coroleucă reaminteşte că formularul de cerere se înaintează până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea, acesta fiind însoţit de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv. Astfel, la dosar vor fi prinse şi copii ale facturilor de cumpărare a motorinei, cu precizarea că, pentru acest an, documentele de achiziţionare trebuie să fie emise începând cu 27 mai. Totodată, beneficiarii vor veni şi cu dovada că au cont deschis la Trezorerie.
Angela Coroleucă informează că, deja, la APIA Suceava au fost depuse 72 de cereri de obţinere a acordului prealabil pentru motorina cu acciză redusă, solicitări trimestriale venind doar de la 16 persoane. Potrivit HG 408/2010, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabileşte o acciză redusă de 21 euro pe mia de litri. Diferenţa dintre acciza standard şi cea redusă se acordă ca ajutor de stat sub forma de rambursare.

26 iulie 2010


Nereguli minore în urma controalelor privind acordarea venitului minim garantat



• Cu prilejul campaniei nu au fost identificate disfuncţionalităţi majore, care să se lase cu suspendarea sau desfiinţarea dosarelor şi recuperarea debitelor


• Principalele deficienţe sunt cele privind anchetele sociale incomplete sau cu depăşirea termenului prevăzut de lege, precum şi fişele de calcul fără viza de control financiar preventiv
Campania naţională de control privind venitul minim garantat nu a scos la iveală mult reclamatele nereguli la acordarea drepturilor băneşti cuvenite prin lege. Cel puţin aşa declară şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Gabriel Harja, potrivit căruia verificările din cele 9 localităţi selectate, respectiv Fălticeni, Horodnicu de Sus, Vicovu de Sus, Şcheia, Cacica, Fratăuţii Vechi, Ciprian Porumbescu, Ilişeşti şi Suceava, nu s-au concretizat în constatarea de disfuncţionalităţi majore. Dl. Harja arată că principalele deficienţe sunt cele referitoare la anchetele sociale incomplete sau cu depăşirea termenului prevăzut de lege, fişele de calcul fără viza de control financiar preventiv, precum la lipsa planului de acţiuni sau de lucrări de interes local, pentru repartizarea orelor de muncă. „Deşi nu au fost identificate disfuncţionalităţi majore, care să presupună suspendarea sau încetarea unor dosare şi recuperarea debitelor, totuşi s-au constatat nereguli cauzate de numărul insuficient de angajaţi de la compartimentele de asistenţă socială din cadrul primăriilor. În dosarele titularilor de ajutor social au fost identificate anchete sociale incomplete sau nerealizate în termenul prevăzut de lege, dar şi fişe de calcul întocmite în conformitate cu modelul prevăzut în normele metodologice, dar care nu deţineau viza de control financiar preventiv. De asemenea, s-au înregistrat situaţii în care la nivelul primăriei nu a fost întocmit planul de acţiuni sau lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă şi nu au fost afişate la loc vizibil listele cu beneficiarii de ajutor social, precum şi cu persoanele care urmează să efectueze orele de muncă în folosul comunităţii”, relevă directorul coordonator al ITM Suceava, Gabriel Harja. Campania naţională de control privind venitul minim garantat a fost demarată pe 10 iunie 2010, la nivelul ITM fiind constituite mai multe echipe de control, astfel încât controalele să se încheie pe 31 august. Campania are în vedere asigurarea respectării prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, verificate fiind modalităţile prin care a fost stabilit cuantumul ajutorului social, efectuarea plăţii ajutorului social şi respectarea, de către beneficiari, a obligaţiilor care le revin.
La Primăria Suceava,

Situaţie limită după diminuarea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile


• Şcolile sunt în pericol să nu-şi mai poată achita obligaţiile către furnizorii de utilităţi, mai ales că fondurile cu această destinaţie au fost tăiate şi în anii trecuţi
Diminuarea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile pune pe gânduri conducerea administraţiei municipale sucevene. Primarul Ion Lungu spune că în urma aplicării prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.55/2010, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, probleme mari vor apărea, în principal, la unităţile şcolare. Este vorba despre pericolul ca şcolile să nu-şi mai poată achita obligaţiile financiare către furnizorii de utilităţi, mai ales că fondurile cu această destinaţie au suferit ajustări în minus şi în anii trecuţi. Dl Lungu relevă că situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât preţul la respectivele utilităţi este în creştere, menţionând, totodată, că executivul local face eforturi pentru a se depăşi cu bine sezonul rece care vine. „Reducerea cu 20% cheltuielilor va crea probleme în şcoli, pentru că în acest sector suntem deja la limită. Din proprie iniţiativă, noi am făcut o diminuare a cheltuielilor materiale şi în 2009 şi la începutul lui 2010, iar acum suntem obligaţi la altele, conform noilor prevederi legale. Din păcate, creşte şi preţul la utilităţi, de aceea vom vedea cum vom face să trecem cu bine iarna”, evidenţiază edilul şef. Reamintim că, în 2009, bugetul local s-a fundamentat pe reduceri de 15% până la 20% la cheltuielile administrative, inclusiv la dotări. „Tăiate” în mod consistent au fost cheltuielile cu consumabilele, furniturile şi utilităţile, astfel încât să fie înregistrate importante economii. În 2010, bugetul a venit cu consistente diminuări de cheltuieli, din punct de vedere valoric, proiecţia bugetară fiind cu 2,5 procente sub cea din 2009. Pe de altă parte, bugetul propriu al administrativului local a fost stabilit la 89% din cel din anul anterior.
Peste 2000 de fermieri beneficiari de subvenţie europeană au terenuri afectate de inundaţii

APIA a adunat înştiinţări din 95 de localităţi, suferinde fiind 2297,76 de hectare de teren arabil şi 602,63 de hectare de păşuni şi fâneţe
Peste 2000 de înştiinţări privind suprafeţele agricole afectate de fenomenele meteorologice periculoase din ultima perioadă au făcut fermierii suceveni la Centrul judeţean al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA), informează directorul coordonator al instituţiei, Angela Coroleucă. Din totalul înregistrat de 2073 înştiinţări, cele mai multe, respectiv, 366 provin din Milişăuţi, pentru o suprafaţă de 316,06 de terenuri agricole, dintre care 295,87 hectare arabile şi 20,19 hectare cu păşuni şi fâneţe. De la Zamostea au fost înaintate 171 de asemenea documente în cauză fiind 205 hectare arabile şi 15 hectare de păşuni şi fâneţe, în timp ce de la Dolhasca au fost transmise 167 de înştiinţări, pentru 205,29 hectare teren arabil şi 10,47 hectare de păşuni şi fâneţe. În total, APIA a adunat înştiinţări din 95 de localităţi, afectate fiind 2297,76 de hectare de teren arabil şi 602,63 de hectare de păşuni şi fâneţe.
Angela Coroleucă reaminteşte că în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene, în cazul în care o exploataţie agricolă a fost afectată de un caz de forţă majoră, în termen de 10 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului, fermierului în cauză îi revine obligaţia de a se prezenta la APIA cu dovezile privind apariţia cazului de forţă majoră sau a circumstanţei excepţionale. „Cazurile de forţă majoră sunt considerate calamitarea suprafeţelor agricole, incapacitatea profesională pe termen lung a agricultorului, decesul fermierului, distrugerea accidentală a adăposturilor destinate creşterii animalelor, precum şi epizootiile care afectează total sau parţial şeptelul”, relevă şefa APIA Suceava. Este important de menţionat că fermierii care nu înştiinţează APIA cu privire la apariţia unui caz de forţă majoră, în cazul nostru despre suprafeţele inundate, riscă să piardă sprijinul financiar pe suprafaţă.
Agricultorii cu terenuri afectate trebuie să transmită la APIA o înştiinţare însoţită de mai multe acte doveditoare. În cazul în care suprafeţele inundate nu se află în zonele declarate calamitate în baza unui act normativ naţional, fermierii vor anexa o copie după procesul verbal de calamitate sau adeverinţa de la primărie şi/sau o copie după procesul verbal de constatare a pagubelor emis de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Agricultorii ale căror culturi afectate se găsesc în perimetre declarate calamitate prin ordonanţă de urgenţă sau hotărâre de guvern vor transmite la Centrul Judeţean doar înştiinţarea în cauză, fără alte acte doveditoare însoţitoare

PRM Suceava cere măsuri împotriva separatismului şi revizionismului maghiar
Organizaţia judeţeană a PRM Suceava cere organelor abilitate ale statului să se sesizeze pe marginea declaraţiilor privind independenţa aşa zisului Ţinut Secuiesc, făcute de pastorul Lazlo Tokes, vicepreşedinte român al Parlamentului European, cu sprijinul PD-L şi Ungariei. Preşedintele judeţean al PRM, Gheorghe Acatrinei, spune că invocarea independenţei teritoriale după modelul Kosovo sau Cataluniei – chiar dacă Tokes a revenit asupra declaraţiei - reprezintă un atentat la ordinea constituţională, chemarea în stradă a secuilor fiind o instigare la violenţă. „Liderii maghiari nu se vor opri la autonomie ci, prin politica paşilor mărunţi, vor merge mai departe, acesta fiind doar o etapă a planului pe care aceştia l-au pus la punct de mai multă vreme. Demersurile făcute de această organizaţie subversivă contravin actului suprem al ţării, Constituţia, la originea lor aflându-se extremişti separatişti şi revizionişti”, atrage atenţia ex-senatorul de Suceava. Dl Acatrinei este de părere că formaţiunea maghiară, aflată în coaliţia de la putere, practică un adevărat şantaj asupra colegilor de guvernare, condiţionând asigurarea majorităţii şi votul la unele acte de normative, liderul PRM opinând că aşa se explică şi lipsa unei atitudini tranşante a preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc. Mai mult, Gheorghe Acatrinei crede că oamenii politici maghiari îşi urmăresc propriile interese şi că îi folosesc pe ungurii din România ca pe o masă de manevră. Aceasta, ştiut fiind faptul că obţinerea autonomiei nu poate veni decât în dezavantajul maghiarilor din judeţele din Transilvania, care sărace fiind - la fel ca multe altele din ţară – nu-şi pot asigura funcţionarea din activitatea economică locală, alimentarea cu fonduri făcându-se de la bugetul central. Potrivit liderului judeţean al PRM enclavizarea nu numai că nu este agreată de organismele UE, ba mai mult, va duce, în continuare, la adâncirea disparităţilor. „Enclavizarea este anacronică în condiţiile unei Europe unite, a naţiunilor, şi ridicării frontierelor dintre state. De altfel, reglementările europene prevăd înfiinţarea regiunilor de dezvoltare pe criterii economice, nefiind vorba nici pe departe de segregarea pe criterii etnice”, a explică Gheorghe Acatrinei.

25 iulie 2010

În urma verificărilor şi vizitelor la domiciliu
Zeci de persoane cu handicap grav şi accentuat obligate să îşi apere certificatele în faţa comisiei de reevaluare

• Este vorba despre handicap vizual, somatic, fizic şi mintal, diagnosticele fiind de cataracte mature, Parkinson stadiile IV-V, demenţă Alzheimer, spondiloză anchilozantă

• Cele 11 localităţi în care s-au făcut controale deţin 29% din totalul posesorilor de certificate de încadrare în gradele grav şi accentuat de handicap din judeţul Suceava

Aproape 70 de dosare vor fi reevaluate după prima etapă a campaniei naţională de control privind ncadrarea în grade de handicap şi acordarea certificatelor aferente. Directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Gabriel Harja, spune că verificările s-au desfăşurat în 11 localităţi din judeţ, respectiv în Suceava, Rădăuţi, Todireşti, Salcea, Dumbrăveni, Dărmăneşti, Arbore, Gura Humorului, Bosanci, Pîrteştii de Jos şi Valea Moldovei. Verificate administrativ au fost 579 de dosare, în timp ce la domiciliul persoanelor cu handicap grav şi accentuat au avut loc 140 de controale inopinate. Potrivit dlui Harja, În urma analizei dosarelor şi a descinderilor domiciliare, echipa de inspecţie a propus înspre evaluare 67 de dosare, dintre care 19 ca o consecinţă a neconcordanţelor între starea de fapt şi diagnosticul din actele medicale ale persoanelor vizitate acasă. La acestea din urmă, este vorba despre handicap vizual, somatic, fizic şi mintal, diagnosticele fiind de cataracte mature, Parkinson stadiile IV-V, demenţă Alzheimer, spondiloză anchilozantă etc. „Reevaluarea presupune chemarea la comisia de expertizare a persoanelor adulte cu persoane cu handicap de pe lângă Consiliul Judeţean, acaesta urmând a reanaliza situaţia persoanelor respective şi a se pronunţa ca atare”, precizează Ecaterina Croitor, inspector social în cadrul ITM. În restul cazurilor, motivul reevaluării este lipsa de concordanţă dintre ancheta socială şi actele medicale, inexistenţa unor documente la dosar, precum şi alte nereguli. Dna Croitor spune că alese au fost localităţile cu număr mare de persoane cu handicap, verificate fiind, în principal, dosarele aferente certificatelor eliberate cu mulţi ani în urmă, accentuându-se pe handicapurile predominante de tip vizual sau psihic. În evidenţa Secretariatului tehnic al Comisiei evaluarea a persoanelor cu handicap pentru adulţi, care funcţionează în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, există 17.887 de adulţi cu diferite grade de handicap. Dintre acestea, 7495 sunt posesori de certificat de încadrare în grad grav, iar 9430 în grav accentuat. De menţionat este faptul că cele 11 localităţi deţin 29% din totalul posesorilor de certificate de încadrare în cele două grade din judeţul Suceava, emise şi aflate încă în interiorul termenului de valabilitate. Prin ordin al ministrului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, campania de control privind în cadrarea în grade cu handicap şi acordarea certificatelor până la epuizarea verificării tuturor dosarelor aflate în plată

Astăzi,



ANFP statuează concedierea a 37 de angajaţi de la primăria Suceava
Astăzi, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici(ANFP) urmează a da avizul la organigrama ajustată a executivului local sucevean. Demersul se încadrează în termenul de 40 de zile prevăzut prin ordonanţa Guvernului privind reducerile de personal şi limitarea cheltuielilor. În urma comunicării Prefecturii, primăria Suceava are dreptul la o organigramă şi un stat de persoane de 733 de salariaţi. Potrivit primarului Ion Lungu, este vorba despre 600 de angajaţi ai aparatului de specialitate, cu serviciile din subordine, 107 de agenţi comunitari şi 16 persoane la Serviciul public comunitar de evidenţă a populaţiei. Astfel, din totalul de 843 de posturi, reduse sunt 43 din cadrul aparatului de specialitate al executivului, 14 de la evidenţa populaţiei, precum şi 53 de lucrători ai Poliţiei comunitare. Până la urmă, deoarece primăria avea 143 de posturi vacante, efectiv concediaţi vor fi 33 de poliţişti comunitari şi 4 lucrători ai Serviciului de evidenţa a populaţiei. Noua organigramă va fi bătută în cuie în şedinţa ordinară a Consiliului Local de joi

Reducerile de personal lovesc în actul cultural sucevean

Direcţia de cultură a municipalităţii se transformă într-un compartiment de cultură, iar din 27 de persoane prevăzute vor lucra efectiv doar 7
Ordonanţa de Guvern privind reducerile de personal şi limitarea cheltuielilor lasă primăria municipiului Suceava fără Direcţia de cultură. Este vorba despre o structură care a avea prinsă în schemă 17 de posturi şi care nu a funcţionat efectiv din cauza că pentru aceasta nu s-a găsit o clădire corespunzătoare. Administraţia locală i-a rezervat Direcţiei o locaţie la viitorul Centru cultural „Bucovina”, acesta din urmă trebuind să se mute în imobilul în curs de reabilitare al fostului cinematograf „Modern”. Din nefericire, Direcţia de cultură nu-şi va mai desfăşura activitatea în toată plenitudinea ei, posturile vacante fiind suprimate prin noul act normativ al Guvernului. „Noi aveam în evidenţă o direcţie de cultură cu 27 de persoane. Până acum, nu am reuşit să o facem funcţională, având în vedere că nu deţineam, în primul rând, un spaţiu adecvat. Acum încercăm să construim viitorul Centru cultural , licitaţia pentru execuţie urmând a fi ţinută luna aceasta. Din păcate, pe fondul măsurilor noilor prevederi legale privind ajustarea personalului, vom transforma Direcţia de cultură într-un compartiment de cultură, în care vom avea 5 angajaţi de la fostul şi alte 2 persoane care se ocupă acum de actul cultural la primărie”, declară primarul Ion Lungu. Anul trecut, edilul şef informa că, din 2010, Direcţia de cultură urma să aibă un sediu propriu, aceasta trebuind să se mute în unul dintre corpurile de clădire ale grădiniţei „Aşchiuţă”, trecută prin intervenţii de modernizare. Dl Lungu arăta că noua locaţie este una cu rezonanţă istorică şi că imobilul prezintă toate facilităţile pentru o activitate în condiţii prielnice.

23 iulie 2010

Producţie sub aşteptări la cultura de grâu
  • Din cauza vijeliei, ploilor şi inundaţiilor, recolta de anul acesta este mai slabă, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ
  • La soiurile timpurii, cu coacere precoce, se înregistrează fenomenele de încolţire în spic şi de şiştăvire a boabelor
Agricultorii suceveni au parte de o recoltă de cereale sub nivelul aşteptărilor la care iarna şi primăvara favorabile îi îndreptăţeau să le aibă. În ciuda faptului că porniseră şi evoluaseră bine, culturile de grâu, secară, triticale, orz şi orzoiacă au avut de mult suferit de pe urma fenomenelor meteorologice periculose din ultima parte a lunii iunie. „Producţia la grâu este sub nivelul aşteptărilor. Condiţiile din iarnă şi primăvară fiind favorabile, ne aşteptam la o recoltă bună, însă recolta este, pe medie, până în prezent, de circa 2500 kg la hectar, mai mică decât cea de aproximativ 3000 kg la hectar din 2009. Aceasta din cauza ploilor îndelungate, inundaţiilor şi punerii la pământ a plantelor, urmare a vântului puternic”, declară Vasile Tofan, specialist agronom în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava.
Factorii meteorologici din vara aceasta sunt responsabili de coacerea simultană a cerealelor, atât în sud-estul judeţului, zonă, în care, de regulă temperaturile au valori mai ridicate, cât şi în nord, acolo unde, de obicei, treieratul începea mai târziu. Recoltatul a debutat de mai multe zile, însă doar pe suprafeţele fragmentate ale micilor proprietari, operaţiunea fiind în împiedicată de terenul încă îmbibat cu apă, care nu permitea accesul combinelor. Probleme calitative sunt semnalate la soiurile timpurii, cu coacere precoce, la care se înregistrează un numit grad de încolţire în spic şi de şiştăvire a boabelor. În schimb, la soiurile cu coacere tardivă, de la marile forme asociative, care au folosit sămânţă certificată şi au aplicat tehnologia specifică, producţia de cereale a anului 2010 va fi una evident superioară.
Deşi surse neoficiale dădeau ca procentaj de recoltare, sub 15% din suprafaţa existentă, datele oficiale al DADR arată că grâul, secara şi triticale au fost treierate pe 45% din cele 19.886 de hectare, orzul pe mai mult de 80% din 630 de hectare, iar orzoaica de primăvară pe mai puţin de 15% din totalul de 4542 de hectare.

 
Funcţionare în regim de avarie în urma rectificării bugetare în minus
  • Cheltuielilor cu bunurile şi serviciile de la executivul judeţean şi unităţile subordonate sunt tăiate 20%
  • Astfel, prin rectificarea negativă, doar de la bugetul propriu al judeţului se fac economii de peste 2,3 milioane lei
Aparatul propriu al executivului judeţean, cât şi instituţiile subordonate acestuia, vor putea cheltui cu cincime mai puţin decât până acum. Aceasta ca urmare a aplicării prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.55/2010 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, anunţând că diminuate cu 20% sunt fondurile pentru bunurile şi serviciile aprobate în buget, programate pentru a doua jumătate a anului 2010, şi rămase de executat. Măsura este instituită prin rectificare bugetară, cheltuielile cu bunurile ºi serviciile înscrise în bugetul propriu al judeþului fiind reduse cu 2,37 milioane lei, respectiv cu aproximativ 20% din cele 11,8 milioane lei prevăzută pentru a doua jumătate a anului 2010. La fel, ajustate în minus cu 2,71 milioane lei sunt sumele cu destinaţia amintită înscrise în bugetele unitãþilor finanþate din venituri proprii ºi din subvenþii din subordinea Consiliului Judeþean, tăierea fiind, de asemenea, de 20% din cele 13,56 milioane lei aprobate pentru semestrul al doilea a lui 2010. Sub acelaşi imperativ, bugetele unitãþilor cu activitãþi finanþate integral din venituri proprii sunt reduse cu 124.546 lei, iar cheltuielile R.A. Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava se diminuează cu 207.650 lei. Şeful administraţiei judeţene recunoaşte că, în urma rectificării negative, se va funcţiona în regim de avarie, menţionând, însă, că aceste măsuri trebuiau luate mai demult. „Se fac reduceri la tot ceea ce presupune bunuri şi servicii, tot ceea ce înseamnă cheltuieli cu deplasarea, motorina, telefoanele, iluminatul sau altele utilităţi. Este adevărat că se va funcţiona în regim de avarie, însă acestea măsuri puteau fi luate şi mai înainte, de 20 de ani încoace”, a explicat Gheorghe Flutur.
 
Gard în „oglindă” de jumătate de miliard de lei vechi la Curtea Domnească
Peste jumătate de miliard de lei vechi, respectiv 53.800 de lei noi costă gardul care va împrejmui Curtea Domnească, monument istoric din centrul municipiului Suceava. După aproape 2 ani de la prima iniţiativă de împrejmuire a obiectivului cu pricina, primăria a reuşit să atribuie lucrarea, prin licitaţie, unei firme fălticenene. În competiţie au intrat trei societăţi, Inscomp Fălticeni surclasând competitoarele sucevene Bechet Beniv şi Matei Construct. Primarul Ion Lungu spune că lucrările vor demara cât mai curând, având în vedere că monumentul istoric este situat în buricul târgului şi ar putea fi o carte de vizită pentru urbea reşedinţă. Gardul care va înconjura Curtea Domnească va fi unul similar celui de peste drum, de la Biserica Domniţelor. „Vom face un gard în oglindă ce cel de la Biserica Domniţelor şi sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, având în vedere că, Curtea Domnească este în zona ultra-centrală, iar aşa cum arată acum, ca o organizare de şantier, numai o carte de vizită a oraşului nu poate fi”, declară primul gospodar al urbei, Ion Lungu, adăugând că, simultan, va fi făcută o salubrizare şi o securizare a zonei. Reamintim că, din cauza unor reglementări legale care interziceau primăriei să intervină, ani întregi importantul obiectiv turistic din centrul capitalei de judeţ a fost lăsat în paragină. Curtea Domnească se află în preajma oraşului medieval, în apropierea bisericii „Sfântul Dumitru”, Parcului Şipote, vechiului centru meşteşugăresc al Sucevei, precum şi a Bisericii „Beizadelelor”. Trebuie spus, de asemenea, că în perioada 19-25 noiembrie 2009, primăria municipiului Suceava a fost partener cu televiziunea publică în cadru proiectului „Restaurare” demarat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniul Cultural Naţional. Proiectul îşi propunea strângerea de fonduri pentru monumentele valoroase aflate în degradare, pe raza urbei reşedinţă fiind în această situaţie Curtea Domnească şi Cetatea de Scaun.