07 august 2018


În jumătate de an,
Comisarii de mediu au suspendat activitatea a 4 agenți economici, într-un caz fiind sesizate organele de cercetare penală
·        În urma descinderilor făcute, personalul specializat a dat  43 de amenzi în valoare de 446.600 de lei, 64 de avertismente, iar acestora li  s-a adăugat o confiscare de bunuri.
·        Trei inspecții au avut ca obiect investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra factorilor de mediu, comisarii de mediu suceveni făcând și 4 propuneri de suspendare a actelor de reglementare.
La 553 se ridică numărul acţiunilor de control organizate și întreprinse, în primele 6 luni ale anului 2018, de către lucrătorii specializați ai Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu. Comisarul şef Adriana Iordache, informează că, dintre cele 129 de inspecţii planificate, 65 s-au axat pe domeniul poluării industriale, iar 64 pe cel al biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. În total, 424 de controale au făcut parte din categoria celor neplanificate, 93 dintre acestea având loc în baza sesizărilor și petițiilor primite pe adresa instituţiei sucevene, iar 16 s-au întreprins ca urmare a autosesizării comisarilor de mediu. Încă 160 de acțiuni de control au fost dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu și de Autoritatea Centrală pentru Protecția Mediului, 6 s-au axat pe verificarea respectării condițiilor impuse prin actele de reglementare, iar 4 au vizat evidențierea modului în care măsurilor dispuse anterior au fost duse la îndeplinire. „Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării obligaţiilor legale în vigoare din punct de vedere al protecţiei mediului, a actelor de reglementare deţinute, dar şi a ducerii la îndeplinire a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare”, subliniază comisarul șef Adriana Iordache. Lucrătorii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Suceava au făcut 3 inspecții pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra factorilor de mediu și, nu în cele din urmă, 21 de acţiuni de control au fost desfăşurate conform protocoalelor încheiate cu autorități abilitate din judeţul Suceava. Potrivit directivelor europene, comisarii de mediu au avut controale în domeniile substanţelor periculoase, emisiilor industriale şi emisiilor de compuşi organici volatili. Inspecţiile au vizat, de asemenea, starea de salubritate a localităţilor, depozitele de deşeuri menajere, instalaţiile de incinerare, staţiile de epurare şi exploatările forestiere. Controalele din primul semestru al anului 2018 ale lucrătorilor Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu s-au concretizat în aplicarea a 107 sancţiuni contravenţionale, cele 43 de amenzi date totalizând 446.600 de lei. Acestora li s-au adăugat 64 de avertismente, iar ca urmare a încălcării prevederilor actelor normative referitoare la protecţia mediului, în 4 cazuri comisarii de mediu au dispus suspendarea activităţii agentului economic controlat, precum și o confiscare de bunuri. Totodată, comisarii de mediu suceveni au făcut 4 propuneri de suspendare a actelor de reglementare, într-o singură situație fiind sesizate organele de cercetare penală.