30 august 2018

Platforma de garare a autobuzelor Diviziei electrice a TPL costă peste 2 milioane de lei  
·        Proiectul de achiziţionare cu finanţare nerambursabilă a 35 de autobuze electrice va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est de la Piatra Neamţ cel târziu la începutul lunii octombrie.
·        Suma, acoperită din finanţarea europeană, nu include şi ridicarea de birouri şi clădiri pentru mentenanţă, finanţate fiind doar terasamentul rutier, zidul de sprijin, împrejmuirea, cât şi reţelele de utilităţi.
Lucrările pentru amenajarea platformei de garare a autobuzelor electrice vor fi executate la capătul străzii „Căpitan Grigore Andrei”, „pe un tăpşan”, în Burdujeni-sat şi vor demara încă din acest an. Potrivit primarului Ion Lungu, acestea costă 2,18 milioane de lei, respectiv circa 650.000 de dolari, sumă avansată constructorul ieşean Nord Vision.  „Vom intra cu un proiect de hotărâre pe ordinea de zi suplimentară a Consiliului Local, să urgentăm lucrurile. Vom trece apoi la partea de licitare, pentru demara lucrările în acest an, în aşa fel încât atunci când vom avea acordul de finanţare să venim în întâmpinarea proiectului cu această platformă. Este obligatoriu platforma să fie 100% a Primăriei municipiului Suceava”, a spus şeful municipalităţii. Conform primarului, termenul de execuţie este de 3 luni, lucrările incluzând realizarea terasamentului rutier, a unui zid de sprijin şi a împrejmuirii. Platforma va fi din beton din ciment, cea de a doua variantă, din staturi de asfalt, fiind exclusă.  Conform unei hotărâri anterioare a Consiliului Local, platforma de garare a aşa-zisei Divizii electrice a societăţii de transport public TPL va avea 5.000 de metri pătraţi. Respectiva hotărâre prevedea şi o staţie de mentenanţă de 900 de metri pătraţi; birouri pe 60 de metri pătraţi; vestiarele de 80 de metri pătraţi; depozit de scule şi piese pe 50 de metri pătraţi; stand pentru verificare auto de 65 de metri pătraţi, precum şi spălătorie aut pe 65 de metri pătraţi. Ieri, primarul Ion Lungu a declarat că suma de 2,18 milioane de lei, acoperită din finanţarea europeană, nu include şi ridicarea imobilelor amintite, pe lângă cele amintite finanţată fiind doar introducerea reţelelor de utilităţi. Conform edilului-şef, proiectul de achiziţionare cu finanţare nerambursabilă a autobuzelor electrice va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est de la Piatra Neamţ cel târziu la începutul lunii octombrie. Primarul Ion Lungu a făcut cunoscut, ieri, că „formula” s-a modificat, cu banii UE, urmând a fi aduse 35 de autobuze, în loc de 40, întrucât 5 urmează a fi livrate în cadrul unui program al Guvernului. Aprobarea Proiectului  „Sistem integrat de transport ecologic” este condiţionată de construirea, pe o suprafaţă proprietate a autorităţilor locale, a unor amenajări corespunzătoare pentru adăpostirea şi întreţinerea mijloacelor de transport în cauză. Municipiul Suceava avea terenuri disponibile în Lunca Sucevei, la fostul operator de termoficare în sistem centralizat, dar şi la actualul sediul al TPL, însă suprafeţele sunt afectate de procese cu Termica şi, respectiv, cu TASA.