29 august 2018

Recolta de cartofi, sub semnul pesimismului
·        După atacul manei, putregaiului şi Gândacului de Colorado, producţia din 2017 va fi puţin probabil de atins, iar sămânţa pentru anul viitor nu va mai putea fi asigurată.  
·        Există şi motive de optimism, la porumb aşteptată fiind o producţie peste cea din anul 2017, iar recolte bune sunt estimate şi la floarea soarelui şi sfecla de zahăr.      
Recoltatul cartofului de toamnă a început în judeţul Suceava, însă campania are loc sub auspicii mai puţin favorabile. Cel puţin aceasta este opinia lui Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DJA), conform căruia precipitaţiile au determinat apariţia prematură a bolilor, împiedicând, în egală măsură, şi aplicarea eficace tratamentelor împotriva Gândacului de Colorado. Pe deasupra, cândva  principala cultură a judeţului - Suceava fiind printre primii producători ai ţării -, cartoful a început să piardă din ce în ce mai mult teren. „Era o cultură de top până în jurul anului 2.000. Însă, în ultimii ani, cartoful a pierdut ca suprafaţă cultivată în judeţ, iar pe acest fond, condiţiile meteorologice au afectat recolta din acest an, prin instalarea timpurie a manei, dar şi a altor boli”, precizează şeful DJA. Astfel, există premisele ca, urmare manei şi putregaiului care au pătruns la turberculi, mulţi dintre fermieri să rămână fără sămânţa necesară înfiinţării culturii anului 2019. Şi, ca totul să fie complet, ca urmare ploilor torenţiale, pământul este tasat, ceea ce face ca a scosul cartofilor să fie foarte dificil. „Din punct de vedere al volumului producţiei este foarte greu de făcut o estimare, recoltatul debutând, deocamdată, la micii cultivatori. Există însă neşansa ca toate bolile care au afectat aparatul foliar să se transmită şi către tuberculi, cu semne de întrebare asupra cartofului de sămânţă din anul următor. Aceasta în funcţie de cât a putut fiecare fermier să-şi protejeze cultura ”, reliefează Duţu, menţionând că, în 2017, s-au recoltat 20.000 kg la hectar, iar în anul 2018 „va fi foarte greu să se ajungă până acest nivel”. În schimb există motive de optimism în legătură cu floarea soarelui, la care „producţiile se arată a fi chiar foarte bune pentru judeţul Suceava, cu atât mai mult cu cât preţul oferit este unul mulţumitor”. Şi porumbul - aflat în stadiu vegetativ corespunzător -, ”promite rezultate bune în acest an”. Astfel, în condiţii optime de recoltare, aşteptată este o producţie superioară, peste cea de 4.000 kg la hectar, din anul 2017.
După părerea lui Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, bine arată şi culturile de soia şi sfecla de zahăr.