09 august 2018

Șapte machete intră în concursul pentru realizarea Monumentului Centenarului Marii Unirii
·        La runda din aprilie a competiței, nicio o fertă nu a trecut de comisia specializată, 3 dintre lucrări reprezentând spirala ADN stilizată, iar o alta consta într-un grup statuar cu drapelul românesc.
·        Comisia va delibera și va spune care este care va fi varianta reprezentativă, a spus viceprmarul Lucian Harșovschi.
O a doua încercare a Concursului de soluţii pentru realizarea Monumentul Marii Uniri va avea loc în zilele acestea. În competiție trebuie să intre minim 3 ofertanţi, la sediul Primăriei fiind depuse 7 machete, cu abordări care de care mai inedite și incitante. Varianta de proiect câştigătoare va fi premiată cu 5.000 de lei, cea de pe locul al doilea, cu 3.000 de lei, iar cea de pe locul al treilea, cu 2.000 de lei. Criteriile pentru selectarea câştigătorului sunt cele privind calitatea artistică, notată cu 70 de puncte, şi costurile de realizare, cu 30 de puncte. Monumentul va fi realizat din fibră de sticlă, valoarea totală nu va putea depăşi 1,5 milioane de lei,  acesta urmând a fi inaugurat chiar înaintea Zilei Bucovinei, aniversată pe 28 noiembrie. Autoritățile cred că, în condiţiile în care nu vor exista contestaţii, proiectul desemnat învingător va putea fi materializat în maxim 3 luni. De precizat este faptul că, la cea dintâi etapă, niciuna dintre cele 4 oferte înscrise concursul de soluţii pentru realizarea Monumentului Centenarului Marii Unirii din municipiul Suceava nu a adunat punctajul necesar pentru a fi materializată efectiv. Din Comisie de selectare fac parte arhitectul Constantin Gorcea, artistul plastic Lucia Puşcaşu şi arhitectul Viorel Blănaru, la prima rundă a licitaţiei venindu-se cu oferte cuprinse între 430.000 de lei şi 1,47 de milioane de lei. Trei din lucrări reprezentau spirala ADN, „un fel de coloane ale infinitului în diferite forme”, iar o alta era un grup statuar cu drapelul românesc. „Este în lucru licitația pentru declararea câștigătorului solției pentru Monumentul Unirii. Între timp, Comisia va delibera și va spune care este care va fi varianta reprezentativă, a spus viceprmarul Lcuian Harșovschi. Deoarece în zonă se află instituţii administrative, culturale şi istorice, amplasamentul cel mai nimerit pentru Monumentul Centenarului Marii Uniri s-a considerat a fi Parcul Drapelelor de lângă Palatul Administrativ, acolo unde se află şi Monumentul „Bucovina  înaripată”.  De precizat este s-a mai propus ca monumentul să fie amplasat în Staţia CFR Iţcani, la vechea graniţă dintre Ducatul Bucovinei, parte a Austro-Ungariei, şi Regatul României, precum şi pe strada „Gheorghe Doja” din Burdujeni, unde funcţiona Vama.