13 august 2018


Zeci de mii de lei, amenzi pentru încălcarea legislației de protecția muncii
·        În situația săvârşirii repetate de către angajatori a unor abateri grave de la de la normele de securitate şi sănătate în muncă se vor întocmi cereri de radiere.
·        Inspectorii ITM pot retrage autorizația de funcţionare sau scoate din funcţiune echipamentele cu pericol iminent de accidentare, reliefează Romeo Butnariu, șeful ITM.
În semestrul întâi al anului 2018, inspectorii Serviciului „Sănătate și securitate în muncă” au efectuat 477 controale, în baza cărora au dispus 480 măsuri de remediere a neconformităţile constatate. Conform inspectorului șef Romeo Butnariu, ca urmare a deficiențelor depistate, lucrătorii din subordine au dat 403 de amenzi, valoarea acestora ridicându-se la 46.500. Șeful ITM Suceava atrage atenția că, în vederea remedierii neregulilor depistate, pe durata controalelor sau a cercetării accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, inspectorii de muncă pot recurge la mai multe mijloace juridice. Printre acestea se numără impunerea de măsuri cu termene precise de realizare şi raportare, cât și aplicarea de sancţiuni contravenţionale principale sau complementare. „Sancţiunile contravenţionale principale sunt avertismentul şi amenda contravenţională. În funcţie de natura şi gravitatea faptei, inspectorii de muncă pot să aplice una sau mai multe sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi anularea sau retragerea autorizării de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, sistarea activităţii sau scoaterea din funcţiune a echipamentelor de muncă, atunci când se constată o stare de pericol iminent de accidentare sau de îmbolnăvire profesională”, a punctat șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Romeo Butnariu semnalează că agenții economici care au abateri grave de la legislația muncii riscă  sesizări ale organelor de urmărire penală, respectiv în cazurile de abateri prevăzute de lege ca fiind infracţiuni. Nu în cele din urmă, în situația săvârşirii repetate de către angajatori a unor abateri grave de la de la normele de securitate şi sănătate în muncă se vor întocmi cereri de radiere a persoanei juridice de la Oficiul Național al Registrul Comerţului.