11 august 2018


Inspectorii antifraudă suceveni, 15 acte de sesizare penală pentru un prejudiciu de 20 milioane de lei cauzat bugetului statului
·        Aproape 70% din valoarea totală amenzilor sancționează efectuarea unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii fără îndeplinirea condițiilor legale, iar peste 20% vizează abateri de la utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.
·        Controlorii (DRAF) Suceava au suspendat activitatea a 32 de contribuabili, care au încălcat fie obligațiile de a se dota cu aparat de marcat electronic fiscal și de a utiliza casa de marcat.
În primul semestru al anului 2018, inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava au efectuat controale specifice la 3.189 de contribuabili din județele Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Neamț și Bacău. Urmare a abaterilor constatate la operatorii economici verificați, inspectorii antifraudă au aplicat 2.720 de sancţiuni contravenţionale principale, dintre care 2.375 de amenzi în valoare totală de 13,19 milioane de lei, aceștia dispunând și confiscări de sume, bunuri și venituri ilicite în cuantum de 1,23 milioane de lei. Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), controlorii au suspendat activitatea a 32 de contribuabili, care au încălcat fie obligațiile de a se dota cu aparat de marcat electronic fiscal și de a utiliza casa de marcat, potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din 1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, fie că au comercializat produse accizabile fără timbrul fiscal prevăzut de Codul fiscal. În perioada la care facem referire, inspectorii antifraudă suceveni au identificat un prejudiciu cauzat bugetului general consolidat al statului în valoare totală de 19,40 milioane de lei, pentru recuperarea căruia au înaintat organelor de urmărire penală 15 acte de sesizare. Printre cele mai frecvente abateri constatate de inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava se numără încălcări ale prevederilor Legii contabilității nr. 82 din 1991, actualizată și republicată, ale Legii nr. 12 din 1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, actualizată și republicată și ale OUG. nr. 28 din 1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Printre nereguli, evidențiate sunt cele privind lipsa documentelor de proveniență a mărfurilor transportate, depozitate sau comercializate; refuzul emiterii bonului fiscal pentru toate bunurile livrate și serviciile prestate; emiterea de bonuri fiscale cu date eronate sau cu o valoare inferioară preţului de vânzare a bunului sau a tarifului de prestare a serviciului, dar și încălcarea reglementărilor cu privire la întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile pentru toate operațiunile efectuate. „Cu precădere, inspectorii antifraudă au aplicat amenzi și avertismente pentru abateri de la obligațiile legale în legătură cu utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, acestea reprezentând 37,5% din numărul total sancțiunilor și 20,4% din valoarea însumată a amenzilor; pentru nerespectarea reglementărilor contabile (32,5% din numărul total și 6% din valoarea totală a sancțiunilor), cât şi pentru efectuarea unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii fără îndeplinirea condițiilor legale (27,4% din numărul total și 69,4% din valoarea totală a sancțiunilor aplicate), se subliniază într-o informare a Direcției Generale Antifraudă Fiscală.