29 august 2018

Grâul a trecut cu bine de vara ploioasă a lui 2018
·        Dacă media obţinută este similară celei din anul trecut, de 4.000 kg la hectar, calitatea acestuia este, totuşi, una de nivel mai scăzut.    
·        Chiar şi aşa, judeţul Suceava are asigurat necesarul de panificaţie, iar preţul de valorificare a producţie este superior anului 2017.  
Campania de recoltări de vară s-a încheiat în judeţul Suceava, însă potrivit lui Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DJA), ploile abundente nu au rămas fără repercusiuni. „Rezultatele sunt de nivel mediu. La unele specii producţiile au fost chiar bune, situându-se la nivelul celor rezultate în anul trecut, când am avut recolte record pentru judeţul Suceava. Dar, sunt şi rezultate mai slabe, la alte culturi, ca urmare a precipitaţiilor din cea de a doua jumătate a lunii iunie şi din toată luna iulie”, arată şeful primei instituţii agricole a judeţului. La grâu, triticale şi secară, cantităţile obţinute pe hectar de către cultivatori sunt la nivelul mediilor din anul 2017, reduceri de producţiei fiind consemnate, în mod deosebit, la mazăre, din cauza ploilor îndelungate. De asemenea, scăderi au fost înregistrate la orzoaica de primăvară, ovăz şi la rapiţă. După finalizarea cu oarecare întârziere a campaniei, faţă de un start precoce de două săptămâni, la grâu, media a fost de 4.000 kg la hectare, iar la triticale una de 4.125 kg la hectar. În ceea ce priveşte calitatea, precipitaţiile prelungite şi bogate s-au reflectat asupra masei hectolitrice şi, respectiv, asupra caracteristicii de panificaţie a grâului. „Nu putem spune că întreaga cantitate de grâu este panificabilă, deoarece de pe majoritatea suprafeţelor s-a recoltat după ploi. Grâul a fost treierat în august, iar nu la toţi fermierii este corespunzător din punct de vedere calitativ. Putem fi siguri că Suceava are necesarul de grâu pentru pâine şi produse de panificaţie, însă ştim că fluctuaţiile sunt mari, fiecare dimensionându-şi fluxul de producţie în funcţie de clienţii sau de furnizorii pe care îi are”, precizează directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DJA). Haralampie Duţu evidenţiază că preţul de valorificare a grâului este, deocamdată, de 0,65 de lei pe kg, mai mare decât cel din anul 2017, de 0,5 lei pe kg. Aceasta şi pe fondul condiţiilor meteorologice, implicit al  producţiei scăzute de grâu înregistrate în ţările europene.