Grâul a trecut cu bine de vara ploioasă a lui 2018
·
Dacă media
obţinută este similară celei din anul trecut, de 4.000 kg la hectar, calitatea
acestuia este, totuşi, una de nivel mai scăzut.
·
Chiar şi aşa,
judeţul Suceava are asigurat necesarul de panificaţie, iar preţul de valorificare
a producţie este superior anului 2017.
Campania de recoltări de vară s-a încheiat în judeţul Suceava, însă
potrivit lui Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură
Judeţeană (DJA), ploile abundente nu au rămas fără repercusiuni. „Rezultatele
sunt de nivel mediu. La unele specii producţiile au fost chiar bune, situându-se
la nivelul celor rezultate în anul trecut, când am avut recolte record pentru
judeţul Suceava. Dar, sunt şi rezultate mai slabe, la alte culturi, ca urmare a
precipitaţiilor din cea de a doua jumătate a lunii iunie şi din toată luna
iulie”, arată şeful primei instituţii agricole a judeţului. La grâu,
triticale şi secară, cantităţile obţinute pe hectar de către cultivatori sunt
la nivelul mediilor din anul 2017, reduceri de producţiei fiind consemnate, în
mod deosebit, la mazăre, din cauza ploilor îndelungate. De asemenea, scăderi au
fost înregistrate la orzoaica de primăvară, ovăz şi la rapiţă. După finalizarea
cu oarecare întârziere a campaniei, faţă de un start precoce de două săptămâni,
la grâu, media a fost de 4.000 kg la hectare, iar la triticale una de 4.125 kg
la hectar. În ceea ce priveşte calitatea, precipitaţiile prelungite şi bogate
s-au reflectat asupra masei hectolitrice şi, respectiv, asupra caracteristicii
de panificaţie a grâului. „Nu putem spune că întreaga cantitate de grâu este
panificabilă, deoarece de pe majoritatea suprafeţelor s-a recoltat după ploi. Grâul
a fost treierat în august, iar nu la toţi fermierii este corespunzător din
punct de vedere calitativ. Putem fi siguri că Suceava are necesarul de grâu
pentru pâine şi produse de panificaţie, însă ştim că fluctuaţiile sunt mari,
fiecare dimensionându-şi fluxul de producţie în funcţie de clienţii sau de
furnizorii pe care îi are”, precizează directorul executiv al Direcţiei
pentru Agricultură Judeţeană (DJA). Haralampie Duţu evidenţiază că preţul de
valorificare a grâului este, deocamdată, de 0,65 de lei pe kg, mai mare decât
cel din anul 2017, de 0,5 lei pe kg. Aceasta şi pe fondul condiţiilor
meteorologice, implicit al producţiei
scăzute de grâu înregistrate în ţările europene.