27 august 2018

Drapelul naţional, steagurile Sucevei şi Centenarului, cu lungimi de 57 de metri, arborate la monumentul ecvestru a lui Ştefan cel Mare
·       Trebuia realizat acest lucru încă de a începutul activităţii Centenarului, odată cu sărbătorirea Zilei naţionale, pe 1 Decembrie 2017, dar niciodată nu este prea târziu în a realiza lucruri măreţe pentru cultura şi istoria noastre sucevene”, se arată într-un proiectul de hotărâre al aleşilor PSD.
·       „Din punctul meu de vedere proiectul nu este oportun, pentru că oricum le puneam, după ce lucrările de reabilitare a monumentului ecvestru al lui Ştefan cel Mare se terminau”, a  declarat primarul Ion Lungu.   
Grupul politic PSD din Consiliul Local Suceava propune arborarea drapelului României, a steagului propriu al municipiului şi a celui al Centenarului Marii Uniri lângă statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare, amplasată în Parcul Şipote, în apropierea Cetăţii de scaun a Sucevei. Conform proiectul de hotărâre pus în atenţia aleşilor municipali cu prilejul întrunii lunare a deliberativului, „steagurile vor avea  o lungime de 37 de metri, proporţională cu mărimea catargelor, care vor fi de 50 de metri fiecare, prevăzute cu braţ rotativ mobil (cu cablu intern sau manivelă)”. Iniţiatorii proiectului cer ca arborarea celor 3 simboluri să aibă loc după „aprobarea şi realizarea proiectului de hotărâre”, prin încredinţare directă sau în baza unui caiet de sarcini. Steagul Centenarului Marii Uniri ar urma să fie coborât odată cu epuizarea manifestărilor dedicate importantului eveniment, acesta urmând fi înlocuit cu drapelul Uniunii Europene. Aceştia sunt de părere că Primăria şi Consiliul Local, „în calitate de reprezentanţi ai statului la nivel local”, trebuie se implice mai activ în comunicarea cu cetăţenii, promovând simbolurile naţionale şi cele locale, „astfel încât să străbată sufletul fiecăruia dintre noi”. „Locuitorii municipiului Suceava vor omagia cu mare respect această iniţiativă, care va contribui la crearea unei imagini pozitive despre municipiu şi structurile administrative locale şi va insufla în fiecare persoană care va păşi prin porţile Cetăţii un respect al valorilor şi simbolurilor naţionale. Trebuia realizat acest lucru încă de a începutul activităţii Centenarului, odată cu sărbătorirea Zilei naţionale, pe 1 Decembrie 2017, dar niciodată nu este prea târziu în a realiza lucruri măreţe pentru cultura şi istoria noastre sucevene”, se arată în fundamentarea proiectului de hotărâre.    Primarul Ion Lungu a declarat că este de acord cu arborarea însemnelor în cauză, opinând însă că, pentru aceasta, nu trebuia întocmit şi supus aprobării un proiect de hotărâre de Consiliu Local. „Din punctul meu de vedere proiectul nu este oportun, pentru că oricum le puneam, după ce lucrările de reabilitare a monumentului ecvestru al lui Ştefan cel Mare se terminau”, a explicat Ion Lungu.