04 august 2018

Viitoarea recoltă de cartofi este sub semnul incertitudinii  
·        Ploile îndelungate și abundente au făcut imposibile intrarea pe tarlale și aplicarea tratamentelor împotriva manei și Gândacului de Colorado, culturile fiind și sub spectrul putregaiului.   
·        „Mi-a fost dat să văd suprafețe pur și simplu terminate, deoarece, încă de la această dată, nu mai putem vorbi de foliaj, nici măcar de vrejuri verzi, a declarat Haralampie Duțu”, șeful Direcției Agricole.
Este un an foarte dificil pentru cei care desfășoară activitatea în agricultură, atât în ceea privește dezvoltarea, cât și întreținerea culturilor. Cel puțin aceasta este opinia lui Haralampie Duțu, director exectutiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, care spune că, la cartofi, viitoarea recoltă este sub semnul întrebării, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Suprafețe importante au fost afectate de atacul Gândacului de Codorado, întrucât ploile dese au împiedicat aplicarea celui de-al doilea tratament, iar dăunătorul s-a înmulțit peste măsură, lăsând plantele fără frunze. Un alt pericol care pândește cartoful este putregaiul, boală care, de asemenea, este favorizată de umezeala mare din sol, tuberculii putrezind, totodată, și sub suprafețele cu băltiri. Pe lângă alte consecințe, mana și putregaiul fac improprie folosirea cartofilor la înființarea culturilor din anul viitor. 
„O situație mai gravă s-a produs la cultura cartofului, acolo unde nu s-a putut interveni pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor. Mi-a fost dat să văd culturi pur și simplu terminate, deoarece, încă de la această dată, nu mai putem vorbi de foliaj, nici măcar de vrejuri verzi. Necazul este că, în aceste condiții, boala poate să coboare către tuberculi, iar producția realizată nu va putea fi folosită ca sămânță pentru anul următor. Or, cei care o vor folosi, s-ar putea să aibă supriza ca din primăvară să aibă deja boala instalată”, arată Haralampie Duțu.  Șeful DJA nu a putut avansa o estimare a suprafețelor afectate, pentru că, efectiv, pe terenurile îmbibate de apă nu s-a putut intra. De asemenea, Duțu a evitat să facă și o apreciere asupra viitoarei producției obținute de către fermieri, primele rezultate putând fi vizibile odată cu începerea recoltării. Tot din cauza precipitațiilor în cantități mari, băltirilor, dar și a bolilor, de suferit au și culturile de legume. Potrivit specialistului DJA, apa stagnând pe teren, nu se mai face aerarea, plantele nu au mai au oxigen și, pur și simplu, pier. În schimb, dezvoltarea vegetativă a porumbului este una nemaiîntâlnită în ultimii ani, plantele profitând din plin de pe urma precipitațiilor bogate. „Temperaturile nu au fost prea scăzute, drept urmare porumbul s-a dezvoltat peste optim și, la fel, floarea soarelui arată bine. Să sperăm, că, din punct de vedere meteorologic, lucrurile vor evolua așa cum ne dorim cu toții, astfel încât plantele să ajungă la maturitate și să recoltăm în condiții bune”, a conchis Haralampie Duțu, director exectutiv al Direcției pentru Agricultură Județană Suceava.