22 august 2018

Numărătoare inversă pentru repararea digului distrus de viituri de la alimentare cu apă a municipiului Suceava
·        În cazul celor două porţiuni de 25 de metri şi de 200 de metri afectate proiectul tehnic încă nu a fost întocmit, suma de 1,72 de milioane de lei, alocată de la Fondul de rezervă al Guvernului, riscând să nu poată fi utilizată.   
·        „Trebuie să ne mişcăm repede, având în vedere că, practic, la dispoziţie sunt vreo două luni, până la mijlocul lui octombrie”, le-a atras atenţia primarul Ion Lungu proiectantului şi constructorului, subliniind că este vorba despre „o lucrare grea”.   
Ion Lungu primarul municipiului Suceava, a cerut firmei care va face lucrările de reparaţii de la digul de protecţie a captării  de apă de la Berchişeşti să urgenteze demersurile de întocmire  a proiectului tehnic, astfel încât intervenţiile efective să înceapă cât mai repede. Lucrările pentru remedierea stricăciunilor cauzate de viiturile de pe Moldova în zona Staţiei de alimentare cu apă a reşedinţei de judeţ au fost încredinţate în mod direct, pe motiv de situaţie de forţă majoră, alocările financiare provenind de la bugetul de stat. Ieri, cu prilejul şedinţei comandamentului  de monitorizare a investiţiilor, edilul-şef le-a atras atenţia reprezentanţilor constructorului că la mijlocul lui octombrie vine frigul, în albie nu se va mai putea lucra cu betoane, iar banii nefolosiţi se vor întoarce în bugetul statului.  „Lucrăm contracronometru. Banii guvernamentali sunt aferenţi exerciţiului financiar actual, dacă nu vor fi cheltuiţi până la 31 decembrie vor fi luaţi, iar de la Primărie nu avem de unde şi nici nu îi putem da. Trebuie să ne mişcăm repede, având în vedere că, practic, la dispoziţie sunt vreo două luni, până la mijlocul lui octombrie. Se lucrează cu betoane, vine îngheţul, mai creşte apa, de aceea vă rog să percutaţi, să găsiţi soluţii, să veniţi cu proiectul, să îl vizăm şi să îl aprobăm. Nu trageţi de timp, banii sunt în cont, voi merge personal la faţa locului, pentru că vorbim despre lucruri sensibile, iar sumele de la Guvernul României fiind verificaţi de către alte autorităţi.  Vi s-a dat în încredinţare această lucrare, vă rog să o trataţi cu toată seriozitatea şi veniţi la Primărie să ne consultăm cu specialiştii noştri ”, le-a spus proiectantului şi constructorului Ion Lungu şeful executivului din capitala de judeţ, punctând că este vorba despre „o lucrare grea”. Valoarea estimativă a lucrărilor de refacere fiind stabilită la circa 2,7 milioane de lei, puhoaiele de pe Moldova afectând corpul digului din pământ înierbat în zona puţurilor 33-34, pe lungime de aproximativ 25 de metri, precum şi în zona puţurilor 12-15, pe o lungime de circa 200 de metri.   Până pe 2 iulie, porţiunea de 25 de metri a  digului a fost a fost refăcută provizoriu cu anrocamente şi balast de umplutură, la cea de a doua, de 200 de metri, demararea lucrărilor „nu a fost posibilă, din cauza accesului greoi a lungimii foarte mari pe care digul este afectat”. Pentru intervenţiile din zona   construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor a frontului de captare aparţinând Staţiei de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului s-a prevăzut o alocare de 1,72 de milioane de lei.