10 august 2018


În rândul administrațiilor din Regiunea Iași,
Județul Suceava are cea mai mare țintă pentru declararea voluntară a obligațiilor fiscale
·        Pornind de la realizările anterioare, AJFP Suceava i s-a trasat un barem  de  97% de adunare în termen a declarațiilor, însă nivelul atins este de unul de 95,46%, urmare și a „situaţiilor speciale ivite.
·        La nivel de regiune, Suceava se evidenţiază și cu cel mai mare grad de migrare către mediul online „în privinţa depunerii declaraţiilor”, se arată într-o informare a insituției sucevene.
În anul 2018, pentru obligaţiile fiscale declarate, în regim de autoimpunere de către contribuabili, declaraţii făcute sub rezerva verificării ulterioare, Agenția Națională de Administrare Fisacală (ANAF) a stabilit ca ţintă, în sarcina Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava, realizarea unui grad de depunere voluntară de 97%. Conform unei informări privind activitatea AJFP Suceava, nivelul ţintă a fost stabilit în mod diferenţiat pentru fiecare judeţ, „pornind de la nivelurile realizate în perioada precedentă, astfel încât să aibă caracter stimulator”. Astfel, judeţelor din Regiunea Iaşi li s-au atribuit niveluri ţintă cuprinse între 92,50% şi 97%, cu o medie de 95,5%. În rândul administrațiilor finaciare subordonate Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, ținta pentru AJFP Suceava este cea mai mare, deoarece rezultatele anterioare obținute pe această linie au fost unele superioare. Indicatorul se calculează ca număr de declaraţii depuse în termen, raportat la numărul de declaraţii aşteptate, conform vectorului fiscal. „AJFP Suceava a întreprins însemnate acţiuni în vederea creşterii nivelului de depunere a declaraţiilor online, însă perioada de adaptare a agenţilor economici la noua modalitate, dar şi situaţiile speciale ivite, precum expirarea valabilităţii certificatelor digitale, s-au reflectat negativ în nivelul atins al indicatorului. Efecte vor fi pozitive pe termen lung, având în vedere faptul că la DGRFP Iaşi, AJFP Suceava se evidenţiază cu cel mai mare grad de migrare către mediul online în privinţa depunerii declaraţiilor”, se relifează ân informarea AJFP Suceava, peotrvit căreia, pe 30 iunie 2018, gradul de depunere voluntară a declaraţiilor, indicator agregat la nivelul anului 2018, a fost unul de 95,46%.
·        În ceea ce privește plata voluntară, aceasta este de doar 85% față de declarațiile asumate anterior de către contribuabili, urmare și a unor blocaje financiare.
De cealaltă parte, în ceea ce privește gradul de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale, indicatorul este calculat ca raport între sumele încasate în termen şi sumele declarate, aferente obligaţiilor fiscale. La nivelul județului Suceava, ținta stabilită pentru anul 2018 pentru acest indicator este 85%. Informarea citată evidențiază că, în scopul creşterii valorii gradului de conformare voluntară la plata obligaţiilor, AJFP Suceava a derulat acţiuni de asistenţă privind conştientizarea contribuabililor în raport cu obligaţiile fiscale care le revin, precum și de informarea cu privire la termene de declarare şi plată. Aceasta concomitent cu aplicarea consecventă a măsurilor de executare silită, „ca latură coercitivă a activităţii de colectare. „Menţionăm că există situaţii în care contribuabili de bună credinţă nu reuşesc să aibă un comportament fiscal conform, ca urmare a unor blocaje financiare. În aceste situaţii, organul fiscal îndrumă contribuabilii spre obţinerea unei eşalonări la plată”, se subliniază în informarea Administrației Județene a Finanțelor Publice AJFP Suceava, în care se accentuează că, la finele semestrului întâi din 2018, gradul valoric de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale, indicator agregat la nivel de an, era de 83,83%.