27 august 2018


Două locuri de parcare pentru fiecare apartament, proiect nerealist al aleşilor PSD
·       În Suceava, la un grad de monitorizare de 320 de autoturisme la 1.000 de locuitori, terenurile rămase disponibile au suprafeţe mici, iar pe fondul unei cereri mari de locuinţe, acest imperativ ar împiedica dezvoltarea municipiului, se arată în raportul serviciului specializat al Primăriei. 
·       Cerând şi un supliment de 20% pentru vizitatori, cei 8 consilieri social democraţi consideră că asigurarea facilităţii în cauză trebuie să fie „nu numai o condiţie prealabilă a emiterii autorizaţiei de construire, ci şi una pentru însăşi valabilitatea acesteia”.                        
Aleşii PSD din Consiliul Local Suceava vor să condiţioneze ridicarea de blocuri de locuinţe de amenajarea a minimum două locuri de parcare pentru fiecare garsonieră sau apartament. Cel puţin aşa se poate concluziona din proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a deliberativului municipal, în susţinerea căruia se subliniază că „autorizarea executării construcţiilor care, prin destinaţie, necesită spaţii de parcare se emite numai dacă există posibilitatea realizării acestora în afara domeniului public”. Prin acelaşi proiect de hotărâre, consilierii social democraţi vor să impună, la locurile de parcare respective, şi un supliment de 20% destinat celor veniţi în vizitată la ocupanţii unităţilor de locuit. Autorii iniţiativei consideră că dezvoltarea de proiecte imobiliare cu locuri de parcare insuficiente afectează fluenţa circulaţiei, din care motiv asigurarea facilităţii în cauză trebuie să fie „nu numai o condiţie prealabilă a emiterii autorizaţiei de construire, ci şi una pentru însăşi valabilitatea acesteia”.  Pe de altă parte, de precizat este că, prin studiile care stau la baza întocmirii noului Plan Urbanistic General (PUG), aflat în prezent în stadiul de avizare, precum şi conform Planului de Mobilitate Urbană (PMU), gradul de monitorizare a reşedinţei de judeţ este de 320 de autoturisme la 1.000 de locuitori. Drept urmare, pentru persoanele fizice şi persoanele juridice care vor să construiască pe raza Sucevei, stabilită a fost obligaţia amenajării a minimum două locuri de parcarea în cazul locuinţelor unifamiliale cu lot propriu şi a cel puţin un loc de parcare de apartament, în cel al blocurilor de locuinţe. „Proiectul de hotărâre privind amenajarea a minimum două locuri de parcare la fiecare locuinţă nou-construită nu este oportun, deoarece mu poate fi aplicat la nivel local, date fiind că cererea de apartamente noi în municipiul Suceava este mare, iar terenurile rămase disponibile au suprafeţe mici, ceea ce ar conduce la imposibilitatea dezvoltării oraşului şi a satisfacerii acestei cerinţe”, se arată în raportul Serviciului „Urbanism şi amenajarea teritoriului” al Primăriei Suceava.