14 august 2018


Cu excepția unităților cu „foc continuu”,
„Liberele din zilele cu sărbătorile legale trebuie obligatoriu respectate
·        Angajatorii care nu compensează munca prestată în respectivele zile cu timp liber sau cu 100% din salariu riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, avertizează Romeo Bunariu, șeful ITM Suceava.
 Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava atrage atenția asupra legislației privind regimul „liberelor aferente sărbătorilor legale. Inspectorul șef Romeo Butnariu reamintește că, pe 15 august, se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului și că această zi este declarată sărbătoare legală, potrivit dispoziţiilor art. 139 alin. 1 al Legii nr. 53/2003, respectiv al Codului Muncii. Șeful ITM Suceava, precizează că, potrivit reglementărilor în vigoare, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând angajații unităților sanitare și ai celor de alimentație publică, dar și cei ocupați în locurile de muncă în care lucrul nu poate fi întrerupt ca urmare a caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Însă, conform legii, în următoarele 30 de zile, salariaţii în cauză au dreptul la compensarea cu timp liber în echivalent. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zilele libere corespunzătoare, salariații beneficiază de un spor salarial, acesta neputând fi mai mic de 100% din salariul de bază aferent muncii desfășurate în programul normal de lucru.
„Angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii referitoare la interdicţia prestării activităţii în zilele de sărbătoare legală, respectiv pe cele referitoare la compensarea muncii prestate, în cazul salariaţilor care, prin excepţie, muncesc în zilele în cauză, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei”, relifează Romeo Butnariu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.