20 august 2018


Complexul terapeutic „Blijdorp-O nouă viaţă”, afectat de lucrările de alimentare cu apă a unui cartier rezidenţial
·        Cu câteva săptămâni în urmă, conducerea acestuia încercat să restricţioneze traficul greu pe drumul din preajmă, circulaţia dăunând stabilităţii terenului în pantă din apropierea clădirilor.
·        Aceasta solicită asumarea responsabilităţii pentru orice degradare a terenului, cauzată de amplasarea conductelor, cât şi remedierea efectelor eventualelor avarii în exploatarea sistemului.
Asociaţia „Blijdorp-România”, şi-a dat acordul pentru realizarea lucrărilor de montare a unei conductei de alimentare pe strada „Traian Ţăranu” şi de branşare a acesteia la magistrala de apă a municipiului Suceava. Respectiva conductă trebuie să traverseze o suprafaţă de teren din administrarea Asociaţiei, dar aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava, motiv pentru care este nevoie de şi de o hotărâre, în acest sens, a deliberativului judeţean. În zonă, pe strada „Ion Irimescu”, îşi desfăşoară activitatea Complexul terapeutic „Blijdorp-O nouă viaţă” pentru copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi, lucrările susţinute de Primăria municipiului Suceava fiind de natură să afecteze activitatea centrului şi să creeze disconfort beneficiarilor serviciilor acestuia. Drept urmare, Asociaţia „Blijdorp-România” Suceava a cerut ca intervenţiile să aibă loc cu respectarea legislaţiei în construcţii; aducerea căii de acces la stadiul iniţial; asumarea responsabilităţii pentru orice deteriorare sau degradare a terenului,  cauzate de amplasarea şi exploatarea conductelor, cât şi remedierea obligatorie a efectelor eventualelor avarii în exploatarea sistemului, care ar putea duce la deteriorarea construcţiilor şi amenajărilor Complexului. Dealtfel, cu câteva săptămâni în urmă, conducerea Asociaţiei „Blijdorp-România” Suceava a montat o barieră pe drumul din preajmă, motivând că, urmare a diferenţei de nivel, traficul greu creează  trepidaţii şi dăunează stabilităţii terenului în pantă din apropierea clădirilor Complexului  terapeutic.
Într-o primă fază, reţeaua de alimentare cu apă de pe strada „Traian Ţăran”  a fost  executată de către proprietarii dintr-o zonă rezidenţială cu locuinţe construite în regim privat. Însă, odată cu creşterea numărului de consumatori, „debitul necesar la un eventual incendiu” nu poate fi asigurat. Extinderea reţelelor de apă se va face printr-o reţea cu configuraţie ramificată, cu racordare la conducta municipiului Suceava de pe strada „Ion Irimescu”,  în timp ce colectarea va avea loc într-un cămin de golire de Bulevardul "Sofia Vicoveanca". Conform unei hotărâri a Consiliului Local Suceava, valoarea totală a investiţiei, pe o lungime de 864 de metri de conducte, cât şi în echipamentele aferente, este de 620.000 de lei, aceasta urmând a fi materializată în 2 luni. Strada „Traian Tăran” se află la ieşirea din reşedinţa de judeţ, iar începând cu anii 1990, pe suprafeţe de terenuri aflate la limita municipiului Suceava şi comunelor Moara şi Şcheia s-au construit locuinţe individuale în regim privat. În ciuda faptului că nu plăteau taxe şi impozite la Primăria Suceava, de-a lungul anilor locuitorii noului cartierul au cerut autorităţilor sucevene să le branşeze vilele la reţele de utilităţi şi să le asfalteze căile de acces rutier.