21 august 2018

Corectitudinea cererilor de plată depuse de fermieri, controlată la faţa locului  
·       Fiecare parcelă declarată va fi verificată sub aspectul  eligibilităţii, localizării suprafeţei, cât și al modului de utilizare şi acoperire a terenului.
·        Dacă fermierul refuză accesul în exploataţie a inspectorilor APIA, cererea prin care s-a solicitat sprijinul financiar devine neeligibilă.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava controlează, la faţa locului, conformitatea declaraţiilor din cererile unice de plată. Acţiunea inspectorilor APIA se desfăşoară potrivit Ordinului nr.24 din 23 ianuarie 2018  al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor tranzitorii care se aplică în agricultură. Potrivit APIA, Eşantionul pentru verificarea normelor de ecocondiţionalitate, schemelor de sprijin pe suprafaţă şi celor din în sectorul zootehnic cuprinde fermieri aleşi aleatoriu pentru controlul clasic în teren, dar şi prin teledetecţie. Fermierii sunt obligaţi să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei, să prezinte informaţiile şi documentele legate solicitate, dar şi să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe cele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură. Controlul se poate face şi în lipsa fermierului, dacă scopul pentru care a fost selectat nu impune acest lucru. Prezenţa agricultorului este necesară atunci când acesta este ales pentru controlul de agromediu şi, de asemenea, în vederea verificării  cerinţelor de ecocondiționalitate. În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijinul financiar devine neeligibilă. Scopul verificărilor la faţa locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul, stabilit în conformitate reglementările europene privind sistemul integrat al măsurilor de dezvoltare rurală şi ecocondiționalitatea. Este vorba despre verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafață și aspecte privind utilizarea şi acoperirea terenului.  Verificările aferente altor obligaţii specifice urmează a avea loc în iarnă sau în primăvara lui 2019. La nivel naţional eşantionul conţine 73.203 de dosare selectate pentru verificare, cu 885.250 de parcele, pentru o suprafaţă de circa 2 milioane de hectare. În teren vor fi 738 de funcţionari din cadrul serviciilor de control.