30 august 2018

Pentru prevenirea pestei porcine africane,
Razii ale sanitar veterinarilor suceveni pentru depistarea suinelor crescute pe lângă stânele din judeţ 
·        Verificate au fost 388 de stâne şi 59 de cantoane silvice fiind, din 454 de porci descoperiţi, 332 fiind neidentificaţi.
·        După 32 de controale operate în târguri, pentru comercializarea de animale fără documente, inspectorii DSVSA au dat 4 amenzi de 1.920 de lei.
 În luna august, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au desfăşurat o serie întreagă de controale tematice privind pesta porcină africană, vizate fiind, în primul rând, târgurile de animale. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA, precizează că, totodată, acţiuni de control au fost întreprinse în trafic, de verificări nescăpând stânele şi cantoanele silvice, „pentru a se stabili cu exactitate numărul de suine care sunt crescute în respectivele locuri şi dacă acestea sunt identificate şi înregistrate, conform legislaţiei în vigoare”. În ceea ce priveşte târgurile de animale dr. Dănuţ Corneanu spune că 32 de controale au fost operate în amenajările cu această destinaţie din Vicovu de Sus, Boroaia, Rîşca, Bogdăneşti, Drăguşeni, Liteni, Dolhasca, Vereşti, Gura Humorului, Rădăuţi, Arbore, Putna şi Marginea. Drept urmare, în conformitate cu prevederile HG nr. 984 din 2005, inspectorii DSVSA  au dat 4 amenzi în valoare de 1.920 de lei, sancţionaţii comercializând animale fără documentele prevăzute de legislaţie. Prin sită au fost trecute 388 de stâne şi 59 de cantoane silvice fiind, din 454 de suine descoperite, 332 fiind neidentificate. „În aceste cazuri s-a dispus identificarea şi înregistrarea, în regim de urgenţă, a suinelor, cât şi respectarea cu stricteţe a prevederilor Ordinului pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine”, a reliefat şeful DSVSA Suceava. Verificate au fost exploataţiile comerciale de suine Agrosuin Moara şi Tagro Grup Veresti, însă la acestea nu s-au depistat încălcări ale normelor de biosecuritate. Controlorii s-au oprit şi pe la 58 de circumscripţii sanitare veterinare concesionate, urmărit fiind modul de efectuare acţiunilor sanitare veterinare de interes public naţional şi a realizării acţiunilor de identificare şi înregistrare a animalelor. La o menajerie, administratorul societăţii a primit o amendă de 720 lei, sancţiune aplicată pentru comercializarea de animale fără documentele. Cu privire la modul de respectare de către agricultori a condiţiilor de eco-condiţionalitate, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermierii din România, în luna august, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au fost autorii a 25 de controale specifice. Conform dr. Dănuţ Corneanu, directorul DSVSA, în echipe mixte, cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean s-au desfăşurat 4 controale în trafic, vizat fiind transportul de animale. Acţiunile s-au concretizat în aplicarea a două amenzi  într-un total de 1.440 lei, cei cu pricina fiind sancţionaţi pentru că transportau animale fără documente, cât şi cu mijloace auto neautorizate.