21 august 2018


În urma votului consilierilor suceveni,
Echipa fotbal de liga a III-a Foresta primeşte finanţare de 800.000 de lei din bugetul local
·       Deşi în Consiliul de Administraţie al Clubului se înregistrează unele diferende, proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării nerambursabile a primit viza de legalitate.
·       „Am rămas datori, an de an, 2-3 miliarde de lei vechi la Finanţe, cu jucători neplătiţi”, a precizat consilierul PSD Florin Cristescu, subliniind că la Club nu a fost niciodată vreo strategie, „interesând doar momentul”.
Consiliul Local Suceava a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, finanţarea din fonduri nerambursabile, de la bugetul municipiului, a 3 ramuri sportive. Comisia de evaluarea constituită la nivelul autorităţilor municipale, a declarat eligibile 3 proiecte.  Este vorba despre Asociaţia Club Sportiv „Foresta”, fotbalul primind 800.000 de lei, Asociaţia Judeţeană de Atletism, creditată cu 50.000 de lei şi Asociaţia Club Sportiv „Phoenix”, baschetul având parte, astfel, de 25.000 de lei. Aceasta este cea de a doua sesiune de evaluare a proiectelor în baza Programului anual al finanţărilor neramabursabile, 2 dintre cei 5 cinci candidaţi, respectiv Asociaţia Club Sportiv „Europwergym” şi Asociaţia de rugby renunţând la candidatură. În ceea ce priveşte finanţarea echipei de fotbal de Liga a III-a, primarul Ion Lungu a spus că, deşi în Consiliul de Administraţie al Clubului se înregistrează unele diferende, proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării nerambursabile a primit viza de legalitate.   „Nu aş vrea să intru în polemici, dar ştiu că sunt depuse nişte sesizări din partea unui acţionar de la Foresta. Tocmai de aceea, Serviciul de specialitate a cerut un punct de vedere de la Direcţia Juridică care a dat un punct de vedere oficial, scris, că se poate finanţa entitatea, indiferent dacă există o problemă în Consiliul de Administraţie a acesteia”, a precizat ediul-şef. Lungu a spus că îi pare rău că s-a ajuns la asemenea discuţii în activitatea fotbalistică. „Din păcate, fotbalul românesc este bolnav. Primăria  va sprijini fotbalul, cum a făcut-o de 14-15 ani de zile, pentru că este un fenomen social iubit la Suceava”, a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând  „că nu are o implicare acolo şi că fotbalul nu duce nici un vot electoral”.
 Florin Cristescu, consilier local PSD, antrenor şi fost fotbalist, a spus în plen că datorează foarte mult acestui Club, dar a vrut să scoată la suprafaţă „anumite lucruri, unele adevăruri pe care le-a constatat”. „Banii care au fost daţi de Primărie şi Consiliul Local pentru Foresta nu au fost de ajuns, am rămas datori, an de an, 2-3 miliarde de lei vechi la Finanţe, cu jucători neplătiţi. Jucători care, în acest moment, într-un număr de 7, au depus memorii  la AFAN pentru bani pe ca nu i-au încasat”, a precizat Florin Cristescu, subliniind că la Club nu a fost niciodată vreo strategie, „interesând doar momentul”.       Proiectul de hotărâre a trecut cu 16 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, la şedinţa extraordinară participând 17 consilieri din totalul de 23.  Fotbaliştii de la „Foresta” nu au reuşit să acceadă la suma de 1,2 milioane de lei rezervată, întrucât nu au prezentat la timp certificatul fiscal de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Suceava, lucru care s-a întâmplat şi în 2017.