20 aprilie 2016

Scandal pe marginea întreruperii încălzirii
·        Chiar dacă se anunţă şi 2 grade pe timpul nopţii, Pensionarii de la asociaţii au hotărât sistarea încălzirii în sistem centralizat
·        Cei care se opun să se dea căldură măcar noaptea, când vor fi 2 grade, să precizeze dacă au copii mici sau nu”, a cerut Laurenţiu Rotaru, administrator Obcini, care a precizat că şi acum lumea sună şi întreabă de ce nu se dă încălzire.     
·        Transportatorul Thermonet va înainta o adresă Bioenergy, prin care va cere închiderea cazanelor pentru producerea energiei termice destinată încălzirii locuinţelor.      
Cu toate că temperaturile nocturne din perioada Sărbătorilor pascale sunt anunţate a fi unele scăzute, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, prezenţi ieri la întâlnirea de la sediul Primăriei Suceava, au hotărât  că nu mai este nevoie de încălzire în sistem centralizat. Potrivit legii, sezonul oficial de livrare a energiei termice începe pe 15 octombrie şi se încheie pe 15 aprilie a anului următor, iar producătorul Bioenergy din Lunca Sucevei a cerut autorităţilor locale să se pronunţe în acest sens. Primarul Ion Lungu a avertizat că potrivit unor prognoze vor fi nopţi şi cu temperaturi de + 2 grade Celsius, inclusiv de Sărbători, lăsând luarea unei decizii la latitudinea preşedinţilor şi administratorilor de asociaţii. „Se anunţă un val de aer polar, în aceste zile. Sunt oameni care folosesc căldură pe timp de noapte, copii la şcoală care se mai încălzesc, deşi sezonul rece s-a încheiat, practic, pe data de 15 aprilie”, a evidenţiat şeful administraţiei locale, punctând că o dată oprită, centrala nu mai poate fi repornită. Chiar dacă li s-a explicat că pot închide robinetele de la subsol de bloc sau pe cele termostat de pe caloriferele din apartamente, peste jumătate dintre cei 37 de diriguitori de asociaţii au votat pentru sistarea livrării de către Thermonet  a agentului termic pentru încălzire. Acesta în condiţiile în care în Suceava funcţionează aproape 110 de asociaţii de proprietari, iar membrii acestora nu au fost consultaţi sub nicio formă asupra luării deciziei. Laurenţiu Rotaru, administratorul Grupării de asociaţii 23+27 din cartierul Obcini, cea mai mare structură de acest fel din Suceava, a spus că, probabil, respectivii şefi sunt pensionari şi „nu prea stau pe la asociaţii, atunci când sună lumea sună să întrebe de ce nu este căldură”. „Cei care se opun să se dea căldură măcar noaptea, când vor fi 2 grade, să precizeze dacă au copii mici sau nu”, a spus Laurenţiu Rotaru.


În faţa votului exprimat, primarul Ion Lungu  a precizat că, potrivit uzanţelor, conducerea transportatorului de agent termic Thermonet va înainta o adresă Bioenegy, prin care va cere închiderea cazanelor pentru producerea energiei termice destinată încălzirii apartamentelor. Potrivit reglementărilor legale în vigoare, perioada de încălzire a locuinţelor demarează la 15 octombrie, însă în condiţiile în care, timp de 3 zile consecutiv, la ora 6.00 dimineaţa, temperaturile coboară sub 10 grade Celsius, căldura poate fi furnizată şi mai înainte de această dată.