08 aprilie 2016

Preluarea Parcului Şipote, negociată cu patru prim-miniştri
·        Din cauza nelămuririi situaţiei juridice a acestuia proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei fost aplicat doar pe jumătate.
·        În anul 2005, municipiului Suceava i-a fost reconstituit, de către Comisia judeţeană de fond funciar, dreptul de proprietate pentru 4 hectare, din suprafaţa forestieră de 155 de hectare aflată la Ocolul silvic Pătrăuţi.
Autorităţile din municipiul Suceava nu renunţă la proiectul transformării Parcului Şipote într-o zonă de agrement.     Problema preluării de către Primărie a Parcului de la poalele Cetăţii de Scaun a fost ridicată de edilul-şef sucevean Ion Lungu şi la recenta şedinţă a Asociaţiilor Municipiilor din România, în prezenţa vicepremierului Vasile Dîncu. „Sper că într-o zi vom face acest lucru. Întotdeauna am gândit pozitiv în acest sens, însă singura soluţie este să transferăm Parcul la Primăria municipiului Suceava”, arată Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ.  În acest context, Lungu face cunoscut că proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protejare a acesteia s-a aplicat doar pe jumătate, cauza constând tocmai în nelămurirea situaţiei juridice a Parcului Şipote. „Poate partea cea mai spectaculoasă, cu amenajarea de mini-cascade, cu spaţii de agrement, alei de promenadă şi altele nu a putut fi pusă în aplicare din cauză că nu am avut acest parc la municipalitate. Eu, personal, am ridicat această problemă la 4 prim-miniştri, plus demersurile făcute de ceilalţi parlamentari, inclusiv de domnul Gheorghe Flutur”, reliefează primul gospodar la oraşului. Şeful municipalităţii sucevene spune că în ciuda faptului că la Codul silvic au fost ades modificări, Regia Autonomă a Pădurilor Romsilva nu a găsit de cuviinţă să se aplece asupra  respectivului transfer. „Este o problemă care încă nu este rezolvată al Romsilva, deşi Codul silvic s-a modificat. În prezent, în loc să apară ca Parc, Şipote este în evidenţa Romsilva ca fiind fond forestier”,  explică Ion Lungu, primarul Sucevei.  
În anul 2005, administrativului municipal, în calitate de revendicator, i-a fost reconstituit, de către Comisia judeţeană de fond funciar de pe lângă Prefectură, dreptul de proprietate pentru 4 hectare din suprafaţa forestieră în cauză. Juriştii Primăriei s-au adresat instanţei, Judecătoria Suceava dând câştig de cauză acestora şi hotărând restituirea în întregime a celor 177 de hectare solicitate şi care figurează ca fiind pe raza Ocolului silvic Pătrăuţi. Dintre total, circa 155 se află în arealul Şipote-Cetatea de Scaun a Sucevei, iar diferenţa în zona Zamca. La acea dată, conducerea Primăriei Suceava, în fruntea căreia era tot Ion Lungu, aprecia că condiţiile naturale din valea Cetăţii de Scaun sunt prielnice organizării, cu costuri minime şi implicarea capitalului privat, a unui atractiv obiectiv de agrement. În calcul, la acel moment, erau luate amenajarea terase de vară, amenajări hidrotehnice cu ambarcaţiuni, terenuri sportive etc, acestea urmând a fi destinate sucevenilor care nu au posibilitate de a ieşi din municipiu, locuitorilor din judeţ sau turiştilor. Primăria urma a pune la dispoziţie terenul, iar pentru realizarea investiţiilor era vizată perfectarea unui parteneriat public privat.