18 aprilie 2016

Softuri pentru urmărirea datornicilor din locuinţele Primăriei
·        Cu 13.000 de lei, autorităţile locale vor achiziţiona un program de urmărire a încasării chiriilor şi majorărilor de întârziere, cât şi a altuia de calculare a ratelor şi dobânzilor aferente unităţilor ANL vândute solicitanţilor. 
Primăria Suceava va cumpăra programe informatice de calculator pentru gestionarea activităţii compartimentului care administrează fondul locativ din administrarea municipalităţii. Potrivit unei note de fundamentare a Biroului „Evidenţa şi administrarea imobilelor de locuit”, acesta propune rectificarea bugetului local şi alocarea a 13.000 de lei pentru achiziţionarea de software. Astfel, 6.000 de lei vor lua calea procurării unui program de urmărire a încasării chiriilor şi majorărilor de întârziere datorate de ocupanţii locuinţelor sociale, ai locuinţelor de necesitate şi din fondul locativ de stat. În nenumărate rânduri, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au reclamat că au mari probleme cu chiriaşii Primărie pe lângă  neachitarea chiriei, nu îşi onorează nici obligaţiile la întreţinere, în unele cazuri acestea fiind şi de zeci de mii de lei.    
Pe de altă parte, 7.000 de lei vor avea ca destinaţie achiziţionarea unui program informatic de calculare a ratelor şi dobânzilor aferente apartamentelor vândute conform prevederilor Legii nr. 152/1998. În acest din urmă caz, este vorba despre locuinţele ridicate din fonduri guvernamentale prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Printr-o hotărâre a Consiliului Local de la începutul lui 2014, la mezat au fost scoase 21 de garsoniere şi apartamente situate în cartierele Obcini şi „Priveghetorii”, titularii contractelor de închiriere solicitând cumpărarea spaţiilor în cauză. De pe urma vânzării unităţilor de locuit amintite, la bugetul municipiului Suceava intră sume „reprezentând încasarea comisionului de evidenţă şi vânzare, în cuantum de 1% din valoarea de vânzarea a locuinţelor ANL”. Tot la anunţata rectificare de buget, Direcţia Poliţiei Locale va pierde 300.000 de lei, achiziţionarea unei autoutilitare cu 8+1 locuri şi a unui autoturism MCV fiind amânată pentru anul 2017.