07 aprilie 2016

Prelungirea pentru bonificaţia la plata dărilor a dat peste cap planurile financiare ale Primăriei
·        În ceea ce le priveşte pe persoanele juridice, intrările din acest an la în vistieria municipală s-au diminuat cu circa 42%.
·        Modificarea Codului fiscal care obligă la achitarea cu întâietate a amenzilor a adus în puşculiţa comună un supliment de 1 milion de lei.

Decizia Guvernului de a prelungi cu 3 luni a perioadei în care contribuabilii beneficiază de bonificaţii la plata obligaţiilor către bugetele locale au stricat socotelile administraţiei locale, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Sucevei, Ion Lungu.  „Ne-a dat peste cap această amânare, până la data de 30 iunie 2016, a plăţii taxelor şi impozitelor locale pentru cei care beneficiază de bonificaţii”, arată ocupatul fotoliului administrativ din Areni. O comparaţie în raport cu mărimea încasărilor aferentei perioade omoloage din anul 2015 relevă că, dacă în cazul persoanelor fizice încasările sunt mai mari cu 8,58%, în ceea ce le priveşte pe persoanele juridice, intrările din acest an la în vistieria municipală s-au diminuat cu circa 42%. După aplicarea prevederilor privind plata anticipată a obligaţiilor, în buzunarele sucevenilor de rând au rămas 642.896 de lei, beneficiarii fiind 10.650 de plătitori. În Suceava, legiferată a fost acordarea bonificaţiei de 10% pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie 2016, a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport, datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice. Pe de altă parte, reglementările care obligă la achitarea cu întâietate a amenzilor au adus în puşculiţa comună, din partea populaţiei, un plus de aproximativ 1 milion de lei. „Un lucru  bun este că s-a încasat din amenzile către populaţie peste 1 milion de lei. Aceasta ca urmare a modificării Codului fiscal, prin care se spune că prima dată se plătesc amenzile, după care şi debitul, datoria curentă”, a evidenţiat şeful administraţiei municipale, Ion Lungu. În perioada trecută de la începutul anului, în Suceava s-au încasat 42.419 roluri ale persoanelor fizice, 496 de suceveni plătind prin intermediul aplicaţiei ghişeul.ro, la a cărei interfaţă se lucrează încă, astfel încât contribuabilii să nu se mai prezinte la casieriile Primăriei. De asemenea, încasări s-au făcut în dreptul rolurilor a 7.020 de persoane juridice, respectiv pentru impozite pe clădiri şi impozite pe terenuri.