15 aprilie 2016

Sursele de apă de suprafaţă nu prezintă risc
·        După analize pe prelevări din râul Bistriţa şi din fântânile din gospodării, DSP nu a înregistrat probe neconforme.
·        Printr-o adresă, Ministerul Sănătăţii informează că germenii din subspecia Clostridium sunt frecvent prezenţi în apele de suprafaţă, după o tratare corespunzătoare a apei prezenţa bacteriei fiind zero.
„Sursele de apă de suprafaţă din judeţul Suceava nu prezintă nici un risc pentru viaţa oamenilor şi a animalelor”, asigură Constantin Harasim, prefect de Suceava, în urma acţiunilor de control şi de monitorizare întreprinse efectuate în ultimul timp.   
Astfel, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a intensificat ritmul de recoltare a probelor de apă din staţiile de tratare a apei situate pe cursul râului Bistriţa, precum şi din fântânile din gospodăriile populaţiei riverane acestuia, instituţia suceveană transmiţând că nu au fost înregistrate probe neconforme. De asemenea, DSP a monitorizat toate cazurile de îmbolnăvire cu boli diareice, nefiind consemnate îmbolnăviri cauzate de consumul apei potabile. Pe de altă parte, lucrătorii  Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava au prelevat succesiv probe din mai multe secţiuni ale râului Bistriţa şi de pe afluenţi, în vederea analizelor de microbiologie pentru bacteria Clostridium perfringens. Nu în cele din urmă, angajaţii Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu au dispus măsuri pentru îndepărtarea din imediata apropiere a albiei râului Bistriţa a posibilelor surse de contaminare cu bacteria Clostridium perfringens, respectiv a deşeurilor solide de orice fel. Reamintim că, în luna martie, Instituţia Prefectului judeţului Suceava s-a adresat Ministerului Sănătăţii cu solicitarea ca Direcţia de Sănătate Publică Suceava să efectueze analize pentru determinarea parametrului Clostridium perfringens în apele de suprafaţă. Printr-o adresă, Ministerul Sănătăţii a informat autorităţile judeţene sucevene că germenii din subspecia Clostridium sunt larg răspândiţi în mediul înconjurător, fiind frecvent prezenţi în apele de suprafaţă. Conform adresei, printr-o tratare corespunzătoare a apei, aceasta poate fi adusă la parametri de potabilitate, prezenţa bacteriei fiind zero.     De asemenea, Ministerul Sănătăţii evidenţiază că riscul determinat de prezenţa germenului Clostridium perfringens trebuie analizat în contextul tuturor parametrilor de calitate pentru apele de suprafaţă supuse „potabilizării” şi a celor pentru apa potabilă.