29 aprilie 2016

Pericol de cădere de la înălţime şi de surpări de maluri, pe şantierele sucevene  
·        În comparaţie cu alte sectoare de activitate, în construcţii riscul de accidentare a lucrătorilor este de două ori mai mare, cel de deces fiind chiar de trei ori mai ridicat.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava desfăşoară o campanie de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi de surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Vizat este domeniul construcţiilor, iar verificate cu prioritate vor fi șantierele temporare şi mobile în care au loc săpături şi se folosesc schele. Inspectorul şef Romeo Butnariu precizează că în intervalul mai-noiembrie 2016 vor avea loc acţiuni de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor expuşi riscului de surpare a malurilor rezultate din săpături sau  a celui de cădere de la înălţime. „În desfăşurarea acţiunii se va acorda o atenţie deosebită creşterii gradului de exigenţă în activitatea de control, acesta fiind proporţională cu gradul de pericol social al neconformităţilor constatate”, subliniază inspectorul şef sucevean.

Potrivit şefului ITM Suceava, Romeo Butnariu,  numărul mare de accidente de muncă, dar şi gravitatea acestora a determinat intensificarea acţiunilor de monitorizare şi verificare a modului în care angajatorii respectă şi implementează, la locul de muncă, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă. Campania de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri are vedere creşterea gradului de conştientizare a firmelor şi lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale, precum şi încurajarea implicării angajaţilor şi angajatorilor în diminuarea consecinţelor sociale și economice negative care derivă din abaterea de la lege. La nivel european, în comparaţie cu alte sectoare de activitate, în construcţii riscul de accidentare a lucrătorilor este de două ori mai mare, cel de deces fiind chiar de trei ori mai ridicat.