12 aprilie 2016

Virusului pestei porcine africane, risc fără precedent la graniţa judeţului Suceava
·        Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor, informează prefectul Constantin Harasim.
·        Pesta porcină africană este produsă de un virus foarte rezistent care afectează porcinele, boala netransmiţându-se de la animale la om.

Ca urmare a evoluţiei îngrijorătoare a pestei porcine africane pe teritoriul Ucrainei, ieri, prefectul Constantin Harasim a convocat în şedinţă Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava, structură care a dezbătut măsurile de supraveghere, prevenire şi control ale bolii. Până în prezent, nu au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul României, ultimele şi cele mai îngrijorătoare cazuri fiind confirmate în octombrie 2015, în Odessa şi Mycolaiv. În acest context, expuse în mod special sunt judeţele de la graniţele de est şi nord ale României, mai ales în condiţiile în care Republica Moldova nu are mijloace de identificare şi diagnosticare în laborator a virusului. „Contextul epidemiologic actual, în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat, la un grad fără precedent, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii. Aceste măsuri se orientează spre instruirea tuturor factorilor implicaţi, a crescătorilor de suine din sectorul comercial şi non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică, a gestionarilor fondurilor de vânătoare, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Constantin Harasim, în care se accentuează că „toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor”. În acest scop, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  Suceava a încheiat protocoale pentru ridicarea şi distrugerea alimentelor confiscate la punctele de trecere ale frontierei de stat, unul dintre riscurile majore de propagare a virusului pestă porcină africană reprezentându-l produsele de origine animală introduse prin bagajul călătorilor, la care se adaugă autovehiculele care au transportat animale vii în Federaţia Rusă, Belarus şi Ucraina. Laboratorul din cadrul DSVSA Suceava a supravegheat toţi mistreţii vânaţi pe raza judeţului în limita cotelor de vânătoare, în momentul de faţă cel mai mare pericol pentru răspândirea virusului fiind animalele de reproducţie crescute în gospodării. Pesta porcină africană este o boală infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează suinele, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragipar, sfârşind, într-un timp foarte scurt, cu moartea animalelor afectate. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele de infectare fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Boala nu se transmite de la animale la om.