27 aprilie 2016

Deşeuri şi resturi de material lemnos pe cursurile de apă, în zona podurilor şi podeţelor

·        În scopul prevenirii unor situaţii de urgenţă cauzate de inundaţii, echipe mixte ale organelor abilitate au desfăşurat o amplă campanie de control.  

·        Primăria Izvoarele Sucevei a fost amendată cu 15.000 de lei, iar multe alte unităţi administrativ-teritoriale au primit avertismente. 
În baza unui ordin al prefectului Constantin Harasim, comisii de control au controlat modul în care localităţile din judeţul Suceava au curăţat şanţurile şi rigolele, iar cursurile de apă au fost salubrizate. Cele 3 echipele mixte au fost formate din  reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Gărzii de Mediu şi Instituţiei Prefectului, verificate fiind toate cele 114 unităţi administrative-teritoriale din judeţ. Conform unei informări prezentate în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, în ceea ce priveşte podurile, podeţele şi punctele critice, de pe raza localităţilor, cu o amendă de 15.000 de lei s-a ales Primăria Izvoarele Sucevei, controlorii constatând prezenţa resturilor de exploatare şi de material lemnos, zona podurilor şi podeţelor., dar şi în albiile majoră şi minoră a pârâului Bobeica. În urma verificărilor s-a constatat că acţiunea de decolmatare a șanțurilor și rigolelor este realizată de la 10%, în oraşele Dolhasca, Frasin şi Siret, comunele Putna, Marginea, Sucevița, Vatra Moldoviței, Moldovița, Stulpicani, Frumosu, Bălcăuți și Izvoarele Sucevei, ajungând  până la 90% în comunele Șcheia, Burla, și Pojorîta. În urma verificărilor, alte 3 unităţi administrativ-teritoriale au primit avertismente.  În cauză sunt oraşul Broşteni, pe teritoriul căruia s-au descoperit resturi vegetale abandonate pe pârâul Cotîrgaş, în timp ce podul Vîrvata din oraşul Gura Humorului, de la confluenţa pârâului Humorel şi podului Voroneţ era afectat de deşeuri din demolări, deşeuri menajere şi resturi de vegetaţie. Nu în cele din urmă, aceeaşi problemă a deşeurilor vegetale a fost întâlnită şi în Straja, pe râul Suceava, în zona numită „La prund”. Echipele de control au avertizat şi primăriile Frasin, Fîntînele şi Cîrlibaba, întrucât pe râul Moldova şi pârâul Suha,  în primul caz, pe Siret, în cel de al doilea, dar şi pe pâraiele Ţibău şi Cîrlibaba s-au descoperit depozite de diverse deşeuri şi resturi din gospodării. Printre măsurile dispuse pe durata controalelor, în vederea prevenirii unor situaţii de urgenţă cauzate de inundaţii, se numără înºtiinþarea în scris a populaþiei ºi ai altor administratori ai obiectivelor de infrastructurã, cu privire la obligaþiile de a întreþine ºi curãþa ºanþurile ºi rigolele aferente proprietãþii, precum ºi podurile ºi podeþele. La sediile primãriilor vor fi afiºate hãrþi cu zonele potenþial inundabile, dar ºi semnificaþia codului de culori folosit pentru avertizãrile hidrometeorologice. Pe de altã parte,  pozitiv este faptul că toate primăriile din judeţul Suceava au încheiat contracte cu agenţi economici care au ca obiect de activitate  gestionarea deşeurilor.