21 aprilie 2016

Primăria Suceava toarnă asfalt într-o zonă rezidenţială care timp de 25 de ani a fost impozitată la Şcheia    
·        În 2012, autorităţile locale doreau să iniţieze lucrări de asfaltare şi introducere a canalizării, însă nu au putut din cauză că 30% din locuitori plăteau dările în comuna vecină.
·        „Astăzi omenii sunt cu plăţile la Primăria Suceava şi, ca atare, vom asfalta strada <Traian Ţăranu>, un lucru care trenează de mult timp, iar oamenii aşteptau o veste în acest sens”, a declarat şeful municipalităţii.
Primăria municipiului Suceava va turna asfalt în mini-cartierul rezidenţial de locuinţe private din aşa-zisa zonă „Autoservice”.  Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu care a precizat că în şedinţă a Consiliului Local va fi aprobată o hotărâre prin care autorităţile sucevene vor accepta preluarea cu titlul de donaţie a instalaţiilor de alimentare cu apă. Acestea din urmă au fost amenajate încă de la începutul anilor 90 încoace, pe măsură ce în acea parte a oraşului se ridicau vile particulare şi sedii de agenţi economic. Actul de donaţie a trecut prin procedura notarială, demersul survenind angajamentului Primăriei Suceava de a asfalta Strada „Traian Ţăran”,  de o parte şi de alta a acesteia fiind ridicate vile ale sucevenilor cu dare de mână. De altfel, în cursul anului trecut, cu finanţare europeană şi cofinaţare de la bugetul local, pe respectiva arteră au fost amenajate reţelele de canalizare. Şeful municipalităţii recunoaşte că documentaţia nu era tocmai în regulă, neclarităţile lămurindu-se odată cu actul de donaţie, relele şi instalaţiile de alimentare cu apă urmând fi transmise cu titlu gratuit către societatea de utilităţi comunale ACET Suceava. „Este vorba despre o zonă rezidenţială din cartierul Obcini, cu case şi vile, cu oameni cu potenţial economic şi, sigur, strada trebuie să fie asfaltată. Acolo au fost nişte probleme între noi şi comuna Şcheia, iar acestea s-au clarificat. Astăzi omenii sunt cu plăţile la Primăria Suceava şi, ca atare, vom asfalta strada Traian Ţăranu, un lucru care trenează de mult timp, iar oamenii aşteptau o veste în acest sens”, a declarat Ion Lungu. Reamintim că, în aprilie 2012, primarul Ion Lungu s-a întâlnit cu  proprietarii de pe strada „Traian Ţăran”, din zona rezidenţială de la graniţa cu comunele Moara şi Şcheia. La acea dată, edilul şef sucevean spunea că administrativul intenţionează să iniţieze lucrări de asfaltare şi introducere a canalizării, însă nu poate face aceasta atât timp cât 30% din respectivii locuitorii stau pe o stradă din municipiul Suceava, dar plătesc taxe şi impozite locale la casieriile primăriei din comuna Şcheia.
·        Ca o anomalie, pe terenuri ale municipalităţii sucevene, autorizaţiile de construire pentru diverse obiective au fost eliberate de autorităţile din Şcheia şi Moara.

Cu 7 ani înainte, în martie 2005, la începutul celui dintâi mandat al primarului Ion Lungu, Consiliul Local hotăra ca o parte dintre persoanele care şi-au ridicat case pe terenuri proprietate privată în zona „Autoservice” - care cuprinde şi artera cu pricina - să beneficieze de utilităţi introduse din bani publici. Atunci, executivul municipal intenţiona să facă respectivul efort financiar doar pentru proprietarii care îşi onorau obligaţiile către bugetul local sucevean. Aceasta după ce s-a constatat că doar 12 dintre solicitanţi achită taxele şi impozitele la Primăria Suceava, alţii 6 preferând administrativul din Şcheia. La acea dată, într-o primă etapă se intenţiona executarea reţelei de apă pe o lungime de circa 600 de metri, lucrarea necesitând circa 700 de milioane de lei vechi. La rând veneau reţelele de canalizare, urmând ca acestea să fie executate ulterior, în funcţie de posibilităţile financiare.  Aşa se face că, la jumătatea lui 2009, administraţia suceveană anunţa reluarea demersurile privind delimitarea administrativ-teritorială dintre Suceava şi comunele Şcheia şi Moara. Viceprimarul Lucian Harşovschi spunea că între conducerile celor 3 primării fusese semnat un protocol în acest sens, dar  fără ca acesta să aibă rezultatele scontate.  Astfel au continuat anomaliile, pe terenuri care aparţin municipalităţii sucevene, autorizaţiile de construire pentru diverse obiective fiind eliberate de autorităţile din comunele vecine. De asemenea, în zona „Autoservice”, din preajma Bulevardului „Sofia Vicoveanca”, mulţi dintre proprietarii de imobile achitau dările la Şcheia, în timp ce utilităţile erau asigurate de municipiul Suceava.