29 aprilie 2016

Aşteptate de Crăciun, iar mai apoi de Paşte,
Pachetele cu ajutoare alimentare de la UE vor veni după jumătatea anului
·        Cel puţin aşa arată o adresă a Ministerul Fondurilor Europene care informează că, după contestaţiile din februarie, noile contracte de furnizare vor fi semnate abia în luna iunie.  
·        În judeţul Suceava beneficiare ale ajutoarelor în produse alimentare sunt 157.835 de persoane, aşteptate fiind peste 5.000 de tone de alimente, în cutii de câte 16,1 kg fiecare. 
Ajutoarele în produse alimentare din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene nu vor ajunge la persoanele defavorizate mai devreme de jumătatea anului. Aceasta în ciuda faptului că  acestea trebuiau distribuite înainte de Sărbătorile de iarnă, iar mai apoi în preajma celor de pascale. Astfel, printr-o adresă, pe 26 aprilie, Ministerul Fondurilor Europene a  transmis Instituţiei Prefectului judeţului Suceava instrucţiuni pentru realizarea de controale pe linia derulării Programului Operaţional pentru Ajutorarea Programelor Defavorizate (POAD) 2015-2016, acestea urmând a fi desfăşurate de către grupul de lucru special constituit şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. După cum precizează prefectul Constantin Harasim, din adresa cu pricina rezultă că sistemul de control trebuie să fie operaţional „la data începerii contractelor de furnizare a ajutoarelor alimentare,  aferente POAD 2015-2016, începere preconizată pentru luna iunie 2016”. Pe 11 februarie, Ministerul Fondurilor Europene informa Instituţia Prefectului Judeţului Suceava că furnizorii de pachete cu produse alimentare pentru judeţul Suceava sunt Libro Events şi Atico Fine Foods, iar sub rezerva contestaţiilor, semnarea contractelor era prevăzută pentru 23 februarie. 
Din păcate, ceea ce era previzibil s-a şi întâmplat, pe 26 februarie, autoritatea responsabilă înştiinţând Instituţia Prefectului că pentru 11 din cele 13 loturi, inclusiv pentru lotul 11, în care sunt cuprinse judeţele Suceava şi Botoşani, au fost formulate contestaţii. De la cea dată şi până zilele acestea, Instituţia Prefectului Judeţului Suceava nu a mai primit niciun fel de informaţii.
 Anunţul de participare pentru atribuirea contractului „Furnizarea de cutii cu ajutoare alimentare în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015”, cu autoritate contractantă Ministerul Fondurilor Europene, a fost publicat sub numărul 163935 din 27 octombrie 2015 pe site-ul www.e-licitatie.ro, urmând ca Instituţia Prefectului judeţului Suceava să fie informată cu privire la derularea procedurilor de selecţie şi contractare.

Pentru campania curentă, care trebuia demarată încă la finele anului trecut, în judeţul Suceava beneficiare ale ajutoarelor în produse alimentare sunt 157.835 de persoane, faţă de 125.744 de persoane în 2014, înregistrându-se o creştere de 32.091 de îndreptăţiţi. Aceasta ca urmare a Hotărârii Guvernului României nr. 799 din 2014, care a introdus o nouă categorie de beneficiari, respectiv „persoanele de fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 de lei de persoană, pe lună, inclusiv”, şi nu care nu se încadrau în niciuna din categoriile prevăzute de lege. Numai datorită a acestei prevederi legale, numărul îndreptăţiţilor care ar putea fi înscrişi suplimentar pe listele aprobate de către primari se ridică la 25.280 de persoane. În judeţul Suceava, la categoriile prevăzute prin lege vor ajunge un estimativ de aproximativ 315.706 de cutii cu alimente, respectiv câte două pentru fiecare beneficiar. Este vorba despre un total de 5.083 tone de alimente, o cutie cu ajutoare cântărind 16,1 kg.Un pachet conţine 3 kg de făină albă de grâu; 3 kg de mălai; 0,8 kg de paste făinoase; 2 kg de zahăr; 2 kg de orez; 1 kg de fasole boabe; o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate.