10 aprilie 2016

Şaisprezece incendii de vegetaţie uscată
·        În 2013, au ars peste 50 de hectare de resturi de exploatare forestieră, pădure tânără şi arbori maturi,  iar intervenţia pompierilor a durat 10 zile.
De la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Suceava s-au înregistrat 16 de incendii, care au afectat o suprafaţă totală de aproximativ 20 de hectare de vegetaţie uscată, dar şi zone cu litieră şi resturi de exploatare forestieră, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Suceava”. Astfel, la zilele trecute, militarii Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei au avut o misiune de localizare şi lichidarea a unui incendiu care a afectat o suprafaţă cu resturi de exploatare forestieră, care se întindea pe un hectar, pe raza comunei Dorna Candrenilor, cauza izbucnirii flăcărilor fiind focul deschis folosit pentru igienizarea terenului. Intervenţia a fost extrem de grea, în condiţiile în care nu existau surse de apă, iar terenul accidentat şi greu accesibil a amplificat eforturile salvatorilor de a împiedica flăcările să intre în fondul forestier. 
Deoarece proprietarul terenului incendiat, R.D.I. din comuna Dorna Candrenilor, nu a obţinut permisul de lucru cu foc deschis şi nu a luat măsurile necesare pentru a împiedica propagarea focului, inspectorii de prevenire ai ISU Suceava l-au sancţionat contravenţional, conform legislaţiei în vigoare, cu amendă în valoare de 2.500 lei. Misiunea a amintit de incendiul de pe vârful Bârnărel, din localitatea Dornişoara, din anul 2013, când au ars mai bine de 50 de hectare de resturi de exploatare forestieră, dar şi pădure tânără de regenerare şi chiar arbori maturi. Intervenţia s-a desfăşurat pe parcursul a 10 zile şi la stingerea ei au participat sute de pompieri, militari şi lucrători silvici, în condiţii greu de descris. Din fericire, flăcările au fost stinse, iar flăcările au fost oprite înainte să afecteze Parcul Naţional Călimani.