20 ianuarie 2014

Bătrânii, speriaţi că li s-a tăiat din pensii  
·        Explicaţia: începând cu drepturile lunii octombrie 2013, pe taloanele de pensii nu au mai apărut sume de restituit din CASS reţinută „ilegal”.
Văzând că pe cuponul de pensii figurează sume mai mici decât de obicei, mulţi dintre pensionarii suceveni au intrat în panică, crezând că drepturile le-au fost diminuate. Vârstnicii nemulţumiţi s-a adresat Casei Judeţene de Pensii, reprezentanţii instituţiei reuşind, în cele din urmă, să lămurească situaţia, explicând că acolo unde s-au constatat asemenea diminuări ale pensiei, acestea sunt urmare a expirării perioadei în interiorul căreia pensionarii au beneficiat de restituirea contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, reţinute „ilegal” în anii anteriori, aşa cum a stabilit Curtea Constituţională. „Începând cu drepturile cuvenite lunii octombrie 2013, pe taloanele de pensii nu au mai apărut sume de restituit, sume care au fost evidenţiate distinct la rubrica . Pensiile şi-au păstrat acelaşi cuantum, corespunzător punctajului mediu anual şi valorii punctului de pensie în vigoare la acea dată, elemente înscrise pe talonul de pensie”, a declarat, Loredana Ciot. purtătorul de cuvânt al CJP. 

Loredana Ciot a ţinut să reamintească beneficiarilor noştri Casei Judeţene de Pensii că, prin dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, s-a reglementat restituirea eşalonată a sumelor reţinute de la data de 1 ianuarie 2011, până pe 30 aprilie 2012. Astfel, pentru sumele reţinute în intervalul ianuarie-martie 2011 restituirea s-a realizat în tranşe egale în perioada iunie-august 2012. În cazul sumelor reţinute în intervalul aprilie 2011-aprilie 2012 restituirea s-a  făcut conform graficului prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 850/2012, în perioada septembrie 2012-septembrie 2013.