Aproape 100 de produse
tradiţionale, fabricate şi atestate în judeţul Suceava
Direcţia pentru Agricultură
Suceava acordă consultanţă şi informaţii privind agricultura ecologică, dar întocmeşte şi baza de date aferentă, prin verificarea
dosarelor şi înregistrarea fişelor operatorilor din acest domeniu, informează
prima instituţie agricolă a judeţului într-un raport în care se mai arată că Direcţia
efectuează şi inspecţii, conform tematicilor transmise de Ministerul Agriculturi
şi Dezvoltării Rurale şi care vizează respectarea reglementărilor în vigoare de
către operatorii înregistraţi la direcţia agricolă. Potrivit Beatricei Botuşan,
specialist în domeniu, în anul recent încheiat, lucrătorii Direcţiei pentru
Agricultură au acordat consultanţă la 20 solicitanţi care s-au arătat
interesaţi în ale agriculturii ecologice. Pe de altă parte, specialiştii agricoli
au avut 178 de inspecţii, în conformitate cu tematica transmisă de MADR,
intervenţii care au avut ca scop supravegherea operatorilor economici cu
specific. De asemenea, Direcţia pentru Agricultură Suceava desfăşoară
activităţi de informare şi consiliere a producătorilor agricoli, agenţilor
economici şi procesatorilor suceveni, cu
privire la promovarea produselor tradiţionale, omologarea şi certificarea
acestora. Aşa se face că, în 2013, consiliaţi au fost 39 agenţi economici,
informaţiile furnizate referindu-se la recunoaşterea şi protecţia produselor
tradiţionale româneşti în Uniunea Europeană. Conform datelor Direcţiei pentru
Agricultură, fabricate şi atestate în judeţul Suceava sunt 94 de produse tradiţionale,
dintre care 31 în domeniul laptelui; 60-în cel al cărnii, iar 3 în domeniul
băuturilor. În agricultura ecologică,
procesate au fost 2.006 fişe ale operatorilor
înregistraţi la Direcţia pentru Agricultură.