23 ianuarie 2014

În 2013,
Servicii medicale de 3 ori mai costsitoare, pentru de asiguraţii suceveni, pe timpul şederii temporare în UE
·        23 de bolnavii din judeţ au avut parte de tratamente în unităţi sanitare din Italia, Franţa, Austria si Germania.
Anul trecut, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat, la solicitarea asiguraţilor sau instituţiilor competente din ţările Uniunii Europene, 1.017 formulare europene, informează, printr-un comunicat de presă, preşedintele director general dr. Adela Băşianu, informare în care se precizează că numărul acestora este mai mic decât în 2012, când au fost înmânate 1.235 de asemenea formulare. Potrivit dr. Băişanu, în 2013, instituţia suceveană a distribuit, la cererea asiguraţilor, 6.003 carduri europene, în scădere faţă de anul anterior, an care s-au dat 6.518 carduri europene. „Cardul european acordat asiguraţilor este gratuit, iar persoanele asigurate care solicită si beneficiază de card european de asigurări de sănătate sau certificat provizoriu de înlocuire pentru acesta, pot obţine servicii medicale devenite necesare pe timpul şederii temporare în ţările UE, în principal servicii pentru afecţiuni acute sau urgenţe, în perioada de valabilitate a cardului”, informează dr. Adela Băişanu. Potrivit şefei CAS, în cazul decontării serviciilor medicale obţinute în statele UE de către asiguraţii români beneficiari de card european sau ai formularelor europene E 106, E 121 şi E 112, în anul 2013, Casa de Asigurări de Sănătate a decontat 704 solicitări, comparativ cu 175 de cereri plătite în anul urmă. Suma decontată anul trecut de CAS Suceava pentru servicii medicale de care au beneficiat asiguraţii din ţara noastră pe teritoriul UE a fost de 5,26 milioane de lei, de 3 ori mai mare decât cea achitată 2012, de 1.68 de milioane de lei.

În anul care s-a încheiat recent, CAS Suceava a eliberat 23 formulare E 112(S2), comparativ cu 19 formulare eliberate în anul 2012, prin care pacienţii au putut avea parte de tratamente peste graniţe, bolnavii suceveni adresându-se unor unităţi sanitare din Italia, Franţa, Austria si Germania.