26 ianuarie 2014

După extinderea reţelelor,
Patru dintr-o sută de locuitori ai municipiului Suceava vor fi lăsaţi, în continuare, fără acces la apă curentă 
·        Prin implementarea noului proiect, se va ajunge la un grad de racordare de 96% la reţele de apă şi cele de canalizare, crede primarul Ion Lungu.
Materializarea proiectului de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi reţelelor de canalizare, în cadrul Programului Operaţional Sectorial POS-Mediu,  va avea drept  rezultat mărirea considerabilă a accesului la aceste servicii a locuitorilor municipiului Suceava. Aşa susţine primarul Ion Lungu, precizând că o primă  realizare pe această cale au fost intervenţiile derulate cu finanţare atrasă prin Programul ISPA, prin implementarea noului program urmând a se ajunge la un grad de racordare  de 96%. „În municipiul Suceava, s-a implementat un proiect de 52 de milioane de euro, la care se adaugă încă 15 milioane de euro în curs de cheltuire, prin implementarea noului proiect ajungându-se la un grad de racordare de 96% al reţele de apă şi cele de canalizare. Acesta este un lucru  deosebit de bun, comparativ cu celelalte oraşe”, a reliefat ocupantul fotoliului din Areni. Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene a declarat că, din primăvară, constructorul care câştigat licitaţia pentru execuţia aferentă POS-Mediu, compania Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefabau GMBH&CO KG, va deschide front de lucru la reţelele de pe 36 de străzi, majoritatea fiind din cartierul Iţcani, dar şi din zona centrală a urbei şi noul cartier „Europa”.           

În 2013, firma germană constructoare a intervenit pe un prim pachet de 18 străzi, lucrările fiind suspendate la  venirea figului. În total, prin POS-Mediu este prevăzută extinderea cu 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă de pe 76 de străzi, reabilitările având ca ţintă 25,4 de km de conducte, de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin centrul oraşului.  Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, vor intra în reabilitare.  În aglomerarea urbană Suceava-Salcea, valoarea totală a investiţiei prin POS-Mediu este de 25 de milioane de euro.   Pe de altă parte, intervenţiile din Programul ISPA au demarat în prima jumătate a anului 2008 şi trebuiau să ajungă la linia de finiş la data de 31 decembrie 2010. Întrucât termenul nu a fost respectat, autorităţile sucevene au obţinut o derogare până la 30 iunie 2011.