09 ianuarie 2014

Chiar dacă este atributul executivului,
Consilierii locali chemaţi să-şi pună amprenta asupra bugetului local sucevean  
·        În 2013, aceştia au propus o mulţime de amendamente nerealizabile, de vină pentru nematerializare fiind şi criza economică.
·        Vreau ca, astfel, să nu mai fie acele discuţii interminabile şi, uneori, politizate în Consiliul Local”, a iterat şeful executivului, Ion Lungu.
Conducerea municipalităţii sucevene speră ca, până la jumătatea lunii ianuarie, să aibă creionată o primă variantă a proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2014. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava ,a declarat că speră ca, până atunci, atunci Ministerul Finanţelor Publice şi Consiliul Judeţean să transmită administraţiei locale adresele cu sumele defalcate din TVA şi impozit pe venit, respectiv pe cele destinate echilibrării bugetului municipal sucevean.     „Sperăm să avem creionată o primă variantă de buget până pe 15 ianuarie. Sigur, şi noi lucrăm cu materialul clientului. Pe de o parte aşteptăm sumele care vin de ls Ministerul de Finanţe, pentru cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit, iar, pe de altă parte, pe cele pentru echilibrarea bugetului, de la Consiliul Judeţean. Sper ca, până atunci, să avem precizat nivelul acestor sume”, a precizat Lungu. Şeful executivului a ţinut precizeze că veniturile la bugetul local vor fi dimensionate la maxim 250 de milioane de lei, încasările prevăzute neputând depăşi gradul de execuţie din anul 2013, acest din urmă lucru fiind posibil doar în cazul unei realizări de peste 95%.  Or, anul trecut, execuţia bugetară municipală a fost de 20,21 milioane de lei, ceea ce înseamnă „82,5% comparativ cu bugetul de la începutul anului şi 70% raportat la bugetul de la sfârşitul anului”. Şeful administraţiei sucevene a precizat că, deşi elaborarea şi execuţia bugetului este un atribut al Primarului şi aparatului de specialitate al acestuia, pe 15 ianuarie invită la discuţii preliminare pe toţi consilierii municipali, indiferent de formaţiunea politică din care aceştia fac parte. Lungu evidenţiază că, în 2013, aleşii locali au venit cu foarte multe amendamente care nu au putu fi materializate, de vină pentru eşec fiind, însă, şi criza economică. „Vom vedea ce amendamente are fiecare, astfel încât să facem, împreună - dacă se poate spune aşa - acest buget, astfel încât să nu mai fie acele discuţii interminabile şi, uneori, politizate în Consiliul Local. Sper să avem maturitatea necesară să adoptăm un buget, realist, care să poată fi executat. Eu sunt optimist că, în continuare, va fi un buget la investiţiilor, al dezvoltării ”, a explicat edilul şef, Ion Lungu.