15 ianuarie 2014

Primăriile sucevene au intrat în noul an cu arierate de peste 10 milioane de lei 
·        Arieratele înregistrate în contul lucrărilor de amenajare a pârtiei de schi din Cîmpulung Moldovenesc totalizează 5,8 milioane de lei.
Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Suceava aveau, la 31 decembrie 2013, arierate a căror valoare se ridica la 10,51 de milioane de lei. Nivelul restanţelor istorice la plată este avansat într-un document informativ al Consiliului Judeţean, în care se precizează că suma în cauză este urmare a comunicărilor făcute de autorităţile locale către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. În informarea citată se reliefează că, în vederea stingerii arieratelor, la repartizarea sumelor alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, o prioritate a constituit-o alocarea de fonduri cu această destinaţie. Astfel, prin hotărâre a Consiliului Judeţean, către cele 114 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava au fost repartizate 23,56 de milioane de lei sume defalcate din  taxa pe valoare adăugată şi 13,61 de milioane de lei, sume alocate din impozitul pe venit.
De precizat este că municipiul Cîmpulung Moldovenesc primeşte cea mai consistentă alocare, de 2,2 milioane de lei, însă arieratele înregistrate în contul lucrărilor de amenajare a pârtiei de schi totalizează 5,8 milioane de lei.     

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, 80% din totalul acordat judeţului pentru echilibrarea bugetelor locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor este repartizat prin decizie a conducerii Administraţie Judeţene a Finanţelor Publice. Diferenţa de 20%, este distribuită prin hotărâre a Consiliului Judeţean şi ia calea achitării arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, susţinerea programelor de dezvoltare locală, dar şi a cofinanţării proiectelor de infrastructură administraţiilor locale. În ultima lună a anului 2013, Primăria municipiului Suceava a stins arierate în valoarea de 3,43 de milioane de lei, bani primiţi cu titlul de defalcări din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, ca urmare a unei adrese a Administraţiei Judeţene Financiare. Arieratele reprezintă plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, restanţă calculată de la data scadenţei.